"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Російський олігарх відсудив у України супердешеву оренду порту

Понеділок, 5 січня 2015, 20:53

Підконтрольний російському мільярдерові Олегу Дерипасці Миколаївський глиноземний завод домігся продовження термінів оренди Дніпро-Бузького порту, критично важливого для його глобального бізнесу.

МГЗ буде платити за порт, вантажообігом 4 млн тонн, близько 1 млн гривень в місяць, пише Андрій Самофалов в Hubs.

Закінчення терміну оренди довелося на 2014 рік. МГЗ наполягав на продовженні оренди на аналогічний термін - на 15 років. ФДМ і Міністерство інфраструктури готові були віддати порт в управління лише на 3 роки, і то з деякими змінами до договору оренди, відзначає видання.

Поки розбиралися, підійшло 1 квітня - дата закінчення договору. Фонд зажадав повернути майно, йдеться в статті.

Реклама:

17 червня Господарський суд Києва заборонив ФДМ, Міністерству транспорту та Адміністрації морських портів України здійснювати зі спірним майном дії, які можуть порушити інтереси заводу.

18 серпня суд визнав договір продовженим ще на 15 років на колишніх умовах. Причина банальна - термін оренди закінчився 1 квітня, за законом у ФДМ був місяць, щоб зажадати повернення майна.

Як випливає з матеріалів справи, лист Фонду з вимогою про повернення датований 30 квітня, але підприємству його направили тільки 7 травня.

16 жовтня вердикт Київського госпсуду підтвердила апеляційна інстанція. 23 грудня відбулося засідання Вищого госпсуду, який розглядав касацію ФДМ і Адміністрації морських портів на попередні рішення. Перемогу знову святкували підопічні Дерипаски, йдеться в статті.

Теоретично відомство може оскаржити його вердикт у Верховному суді. Чи піде Фонд на цей крок поки не ясно. "Рішення буде прийнято після свят, час ще є", - повідомив Hubs один із співробітників ФДМ.

Вантажообіг Дніпро-Бузького порту - близько 4 млн тонн. За даними АМП, за перше півріччя він перевалив 2,1 млн тонн.

Держава отримує від оренди 11 млн гривень на рік, розповідав на початку року губернатор Миколаївської області Микола Романчук.

Схожі цифри називають у ФДМ. Місяць оренди порту обходиться МГЗ приблизно в 1 млн гривень, каже один з менеджерів відомства.

За обсягом перевалки Дніпро-Бузький порт зіставний з державним Ізмаїльським портом або приватними - "Ніка-тера" Дмитра Фірташа чи "Авліта" Ріната Ахметова.

Торік "Авліта" перевалила 2,9 млн тонн металу і 1,4 млн тонн зерна, заробивши 324 млн гривень виручки. Чистий прибуток - 64 млн гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: