Енергоатом: АМКУ зриває поставки в інтересах посередників "Росатома"

Понеділок, 26 січня 2015, 17:40

АМКУ заборонив "Енергоатому" укладати договір із українським виробником, надавши преференції посереднику, котрий проштовхує продукцію російських виробників та внесений у "чорний список" постачальників, які неодноразово зривали поставки обладнання для АЕС.

Про це повідомляє прес-служба "Енергоатому".

Як зазначається, таке рішення АМКУ ухвалив 21 січня, розглянувши скаргу ТОВ "Промислово-фінансова компанія "Укрспеценергопостач" щодо порушення НАЕК "Енергоатом" законодавства під час проведення переговорної процедури закупівлі - "Частини помп і компресорів".

"Цим рішенням він зобов'язав Енергоатом скасувати відповідну процедуру закупівлі, яку компанія планувала зробити в одного постачальника - сумського НВО ім. Фрунзе, котре єдине в країні виробляє вказану номенклатуру", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

Це вже друга скарга "Укрспеценергопостача" на "Енергоатом", яку задовольнив АМКУ, з приводу вказаної закупівлі.

Раніше повідомлялося, що Антимонопольний комітет підтримав вимогу цієї компанії-посередника, коли вона, представляючи інтереси російського монополіста (підприємства концерна "Росатом"), зірвала закупівлю обладнання в НВО ім. Фрунзе.

"Під час слухань колегія АМК наголошувала на необхідності проведення відкритих конкурсних торгів, спираючись лише на бездоказову інформацію скаржника, який без надання відповідних документів стверджував, що може запропонувати "Енергоатому" обладнання, вироблене НВО ім.Фрунзе за ціною нижчою ніж у виробника", - повідомляє прес-служба.

"Звідки ж раптом в цього посередника могло з’явитися обладнання сумського підприємства, якщо досі він наполягав на унікальній розробці росіян, яку нібито ніхто в Україні не має права виробляти? На наш погляд - і про це було повідомлено колегію АМКУ - відбулася змова між "Укспеценергопостач" та  ТОВ "Інвестиційна група "Перше Джерело", яка раніше викупила запчастини для насосів в НВО ім.Фрунзе та вже намагалась запропонувати їх Енергоатому за ціною вдвічі більшою ніж у виробника", - повідомили у компанії.

У компанії вважають, що ситуація, в яку втягнутий Антимонопольний комітет, створена штучно.

"Ми не можемо достеменно сказати, з якою метою: або не дозволити "Енергоатому" укласти прямий договір з виробником і примусити державну компанію виконувати кабальні умови посередників, або  зірвати плани уряду з імпортозаміщення, або ускладнити "Енергоатому" виконання ремонтної програми", - зазначається у повідомленні.

"Енергоатом" висловлює глибоке занепокоєння тим фактом, що АМКУ вже вдруге блокує "Енергоатому" закупівлю обладнання, критично важливого для безпеки функціонування енергоблоків атомних електростанцій. Переконані, що рішення АМКУ вступає у пряме протиріччя із позицією українського Уряду щодо імпортозаміщення та відмови від послуг посередників, - повідомляє прес-служба.

"Нелогічне та відверто ангажоване рішення АМК штовхає державну компанію на проведення фіктивних торгів, оскільки в нинішніх умовах "Енергоатом" має забезпечити чітке дотримання термінів проведення ремонтів, виконання Комплексної програми підвищення безпеки експлуатації та програми продовження ресурсу енергоблоків АЕС", - підсумували у компанії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!