Ахметов і Новинський можуть втратити мільярдні доходи - ЗМІ

Понеділок, 26 січня 2015, 14:40

Міжнародні агентства знизили прогноз цін на залізну руду, а це обіцяє великі проблеми головним українським рудокопам: Ринату Ахметову і Вадиму Новинському.

Про це пише Андрій Самофалов на Hubs.

Як пише автор, втративши частину українського ринку через війну, вони можуть позбутися частини експорту в далеке зарубіжжя, а значить, і мільярдних доходів.

Агентство Standard&Poor's пояснює прогноз слабким зростанням світової економіки і профіцитом на ринку.

Реклама:

Прогноз на 2015 і 2016 роки знижено з 85 до 65 доларів за тонну, йдеться в матеріалі.

"Враховуючи наші нові очікування щодо цін на руду, ми прогнозуємо зміни кредитних рейтингів і прогнозів ряду компаній в найближчі тижні", - сказав Елад Йеласко, аналітик кредитних рейтингів S&P.

Схожі цифри називають інвестбанки Macquarie і UBS Group. Ціна на 2016 рік - 65 доларів за тонну. У 2017-му можливе невелике зростання до 70 доларів, вважають в Macquarie.

Як відомо, залізна руда - одна з основних експортних товарів. У 2014-му її продаж за кордон приніс українським компаніям 3,3 млрд доларів. Абсолютний лідер - Китай, куди пішли 47% всіх експортних продажів.

У грудні "Укрпромзовнішекспертиза" прогнозувала, що в новому році експортні доходи від ЗРС впадуть ще на 21,5% - до 2,5 млрд доларів. З тих пір пройшов місяць. Схоже, втрати будуть більшими, пише автор.

"Війна на Донбасі зупинила Алчевський меткомбінат групи ІСД. Через ушкодження залізниці від сили наполовину потужності працюють маріупольські "Азовсталь" і комбінат ім. Ілліча групи "Метінвест". Компанія Ріната Ахметова перенаправила вільні обсяги сировини в далеке зарубіжжя", - пише автор.

Ключовий ринок збуту руди для "Метінвесту" - Китай, розповів гендиректор компанії Юрій Риженков. Але прибуток невеликий.
"Ми працюємо на межі рентабельності", - стверджує топ-менеджер.

Світовий залізорудний ринок давно поділений між австралійськими і бразильськими гігантами. Українські компанії на ньому - більш ніж скромні гравці. Світові лідери можуть використовувати падіння цін, щоб витіснити конкурентів.

Собівартість виробництва тонни окатишів Ferrexpo в 2013-му році - 60 доларів. За 9 місяців 2014-го - 47,5 доларів. Допомогла девальвація гривні, повідомляє компанія у своєму звіті.

На китайському спотовому ринку окатиші дорожче, ніж залізорудний концентрат, який продає "Метінвест" приблизно на 25-30 доларів за тонну.

Фрахт останнім часом подешевшав через падіння цін на нафту, і його частка в собівартості зменшилася.

"Запас міцності у наших груп ще є", - говорить аналітик "Укрпромзовнішекспертизи" Дмитро Жовтяк.

За його оцінкою для "Метінвесту" критичної буде відмітка на китайському ринку в 55-60 доларів за тонну.

Низькі ціни - не єдина проблема. Заробити більше за рахунок зростання продажів цього року не вийде.

"Наші експортні можливості майже вичерпані, - зазначав гендиректор "Метінвесту". - Більше залізорудної сировини з країни неможливо вивезти виключно через логістичні обмеження".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!