"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Світовий банк прогнозує падіння цін на весь російський експорт

Понеділок, 26 січня 2015, 11:01

У 2015 році буде дешевшати не тільки нафта, але і решта сировинних товарів, на які припадає левова частка російського експорту.

Про це прогнозують у Світовому банку, пише газета "Комерсант".

Як повідомляється, з 2011 року світові ціни на основні енергоносії, метали, мінерали і продовольство вже знизилися більш ніж на третину, невелике зростання може відбутися лише в 2016 році.

Для економіки РФ в умовах двозначної девальвації рубля це означає зростання втрат домогосподарств і компаній, зосереджених на імпортозаміщенні.

Реклама:

Експортери сировини при збереженні поточного держрегулювання не програють.

З 2011 по 2014 рік світові цінові індекси на енергоносії, метали і мінерали, а також сільхозсировину знизилися більш ніж на 35%, підрахував Світовий банк (СБ) в січневому огляді сировинних ринків.

Широкомасштабне обвалення цін на сировину почалося в другій половині 2014 року.

У порівнянні з показниками кінця червня 2014 нафта подешевшала на 55%. За останні 30 років ціна на нафту падала сильніше на семимісячному відрізку лише двічі.

"Великими були тільки 67% спаду з листопада 1985-го по березень 1986 року і 75% - з липня по грудень 2008 року", - зазначають автори дослідження.

Ціни на продовольство і сільхозсировину, промислові та дорогоцінні метали з кінця червня знизилися на 6%, 8% і 9% відповідно.

"Зниженню цін служать рясна пропозиція, погіршення перспектив глобального економічного зростання і долар, що зміцнюється, - пояснюють у СБ. - Ключову роль в обваленні цін на ринку нафти зіграав збіг зростаючї пропозиції і попиту, що знижується разом з відмовою ОПЕК від управління поставками".

У 2015 році прогнозисти банку очікують "рідкісного явища" - зниження всіх дев'яти цінових індексів основних видів сировини, що відслідковуються банком, лише в 2016 році більшість з них повернеться до незначного зростання.

Ціна нафти, яка, за очікуванням СБ, в 2015 році буде триматися на середньому рівні 53 долара за барель, призведе до додаткового здешевлення інших сировинних товарів, особливо природного газу, добрив та продовольства (насамперед зернових та олійних культур).

Так, вартість європейського газу і скрапленого газу в Японії в 2015 році знизиться ще на 15% і 30% відповідно.

Метали подешевшають на ще 5%, дорогоцінні метали - на 3% через зниження інтересу інституційних інвесторів, продовольство і сільхозсировина - на 4,2%, добрива - на 2%.

Товари, про які йде мова в сировинному огляді СБ, у січні - листопаді 2014 року, за даними ФМС, становили 93% експорту Росії в країни далекого зарубіжжя і 79% - в країни СНД.

Ці ж дані відображають першу реакцію експортерів на бурхливий падіння сировинних цін.

За останнім прогнозом Мінекономіки, російський експорт в 2015 році становитиме 432 доларів млрд, скоротившись на 14%.

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: