"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

МВФ погіршив прогнози економіки РФ через нафту і геополітіку

Вівторок, 20 січня 2015, 13:25

Міжнародний валютний фонд погіршив прогнози російської економіки і замість зростання тепер очікує падіння ВВП цього року на 3%, в наступному - на 1%.

Про це йдеться в останній доповіді організації, пише Рейтер.

У попередньому, жовтневому, випуску МВФ чекав зростання ВВП Росії на 0,5% в 2015 році і на 1,5% - в 2016 році.

"Прогноз відображає економічний вплив різкого зниження цін на нафту і посилення геополітичної напруженості, як безпосередньо, так і через ефект довіри", - йдеться в доповіді.

Реклама:

У четвертому кварталі 2014 року, за оцінкою МВФ, був нульове зростання ВВП, а за 2014 - 0,6%.

МВФ вказує, що зниження цін на нафту внаслідок змін на стороні пропозиції стимулює світове економічне зростання, хоча і з істотними відмінностями між імпортерами та експортерами нафти.

"У країнах-експортерах нафти реальні доходи і прибуток в цілому скорочуються. Тим не менш, багато чого буде залежати від того, чи скорегують свої витрати уряди, які, як правило, отримують більшу частину чистого доходу від нафти", - говориться в доповіді.

У країнах, які мають буферні резерви, коригування витрат можна проводити поступово, що обмежить негативний вплив на доходи і активність.

Однак останні події в економіці Росії служать ілюстрацією потенційно більш сильного впливу в експортерах нафти, які не мають можливості використовувати заходи макроекономічної політики для пом'якшення негативного впливу на економічне зростання".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!