Європа переживає затяжний період слабкості, а не кризу - голова ЄЦБ

П'ятниця, 2 січня 2015, 14:59

Глава Європейського центрального банку Маріо Драгі вважає, що термін "криза" в даний момент не підходить для опису ситуації в економіці країн єврозони.

Про це він заявив в інтерв'ю, опублікованому в німецькій газеті "Хандельсблат", повідомляє агентство Прайм.

"Мова йде скоріше про затяжний період слабкості, ніж про кризу", - сказав він.

За його словами, в єврозоні "помірний процес оздоровлення триває".

Реклама:

"Оздоровлення крихке і нерівномірне. Проте останнім часом 14 країн з 18 показали зростання, ще тільки дві переживають рецесію. Європа стає сильнішою поступово", - зазначив Драгі.

При цьому він висловив упевненість, що в майбутньому "економіки всіх країн єврозони будуть зростати".

За словами голови ЄЦБ, в цьому році всі країни валютного союзу повинні зробити більший внесок у зростання його економіки. "Одні - більшою мірою, інші - меншою", - заявив він.

Драгі також пояснив, що збільшення боргового тягаря ряду країн щодо продуктивності економіки, незважаючи на всі зусилля ЄЦБ, "залежить в тому числі і від того, що в деяких частинах Європи за минулі роки взагалі не було зростання".

"Економіка більшості країн почала зростати лише останнім часом, нехай і слабо. Вони почали приводити в порядок свої держфінанси і проводити структурні реформи", - сказав він.

Крім того, ЄЦБ не виключає, що на початку нового року доведеться вжити додаткових заходів для боротьби з дефляцією в єврозоні.

"Ризик, що ми не виконаємо наш мандат, спрямований на стабільність цін, в будь-якому випадку вище, ніж півроку тому", - заявив Драгі.

"В даний момент ведеться технічна підготовка до зміни на початку 2015 року обсягу, інтенсивності та формування наших заходів на той випадок, якщо буде потрібно реагувати на занадто довгий період низького рівня інфляції. У раді керуючих ЄЦБ єдині з цього питання", - вказав він.

За його словами, ризик виникнення дефляції в економіці єврозони "не виключений повністю, але при цьому обмежений".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: