ЄБРР прогнозує падіння російської економіки на 4,8%

Понеділок, 19 січня 2015, 14:18

Європейський банк реконструкції та розвитку прогнозує падіння російської економіки в 2015 році на 4,8%.

Про це йдеться в прес-релізі банку, передає "Інтерфакс".

Колишній прогноз банку, опублікований у вересні, припускав зниження російського ВВП на 0,2% в 2015 році.

"Наш прогноз на 2015 рік - падіння на 4,8% - заснований на середньорічною ціною на нафту в 58 доларів за барель і збереженні санкцій. Так як структурні і циклічні негативні фактори підсилюють один одного, слабка інвестиційна активність ставить під загрозу довгострокові перспективи зростання. Для боротьби з негативними процесами необхідні швидкий поворот в геополітичному кризі і різке поліпшення бізнес-клімату", - йдеться в матеріалах банку.

Реклама:

Дворазове з середини минулого року зниження цін на нафту та іншу сировину негативно вплинуло на країни-експортери енергоносіїв, найбільшим з яких в регіоні ЄБРР є Росія, "де обвал нафтових цін погіршує і без того слабку довіру інвесторів, довгострокові структурні проблеми і зростаючий ефект від економічних санкцій".

"Низькі ціни на нафту особливо сильно впливають на ВВП Росії, так як нафта і газ становлять близько двох третин експорту (350 млрд доларів) і приблизно чверть доходів бюджету країни. Непрямі ефекти ще важливіше, оскільки більшість інших галузей промисловості також залежать від нафтогазових доходів", - відзначає ЄБРР.

В результаті санкцій проти найбільших російських компаній випуск євробондів і синдиковане кредитування знизилося на 60% в 2014 році, в той час як інвестиції скоротилися приблизно на 3% через жорсткість умов фондування і погіршення перспектив для бізнесу.

"Скорочення інвестицій становить значний ризик для майбутнього відновлення і потенційного зростання, так як існуючі виробничі потужності будуть вичерпані", - попереджає банк, вказуючи, що на пошук відсутніх інвестицій буде потрібно час, що в майбутньому може викликати проблеми при підтримці видобутку нафти і газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!