ЄБРР погіршив оцінку падіння ВВП України до 5%

Понеділок, 19 січня 2015, 12:17

Європейський банк реконструкції та розвитку погіршив прогноз падіння валового внутрішнього продукту України в 2015 році до 5% у порівнянні зі своєю останньою оцінкою 3% у вересні.

Про це йдеться у повідомленні банку, передає "Інтерфакс-Україна".

"Економіка України залишається у важкому стані. Число загиблих на сході України зростає, незважаючи на припинення вогню. Міжнародні резерви скоротилися до одного місяця імпорту, незважаючи на контроль за рухом капіталу, і потреби в зовнішньому фінансуванні вище, ніж передбачалося раніше", - наголошується в документі.

ЄБРР вказує, що державний борг по відношенню до ВВП стрімко зростає, фіскальний і квазі-фіскальний тиск залишається значним, а банківський сектор страждає від відтоку вкладів і девальвації гривні. Введені адміністративні обмеження також призвели до появи де-факто подвійного курсу на валютному ринку.

Реклама:

"Енергетична безпека залишається серйозною проблемою через брак вугілля і невизначених довгострокових перспектив поставок російського газу після завершення "зимового пакета" - укладеної в жовтні 2014 угоди. Досі транзитний потік газу до Європи через Україну не був порушений, але можливе припинення поставок протягом зимового сезону залишається джерелом занепокоєння", - звертають увагу експерти банку.

На їхню думку, необхідне, але хворобливе реформування економіки України в 2015 році продовжиться за підтримки програми Міжнародного валютного фонду (МВФ).

"Але ризики зовнішнього рефінансування, невизначеність щодо обсягів і термінів міжнародної фінансової допомоги та збитки, завдані інфраструктурі і виробничим потужностям на Донбасі, всі разом будуть стримувати зростання в 2015 році, результатом чого стане триваючий економічний спад", - вважають в ЄБРР.

Як повідомлялося раніше, Світовий банк знизив оцінку падіння ВВП України в 2014 році до 8,2% у порівнянні зі своєю останньою оцінкою 8% у жовтні.

Як відомо, держбюджет України на 2015 рік побудований на консервативному сценарії розвитку ситуації, який передбачає падіння ВВП на 4,3% при інфляції 13,1%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!