СБУ розслідує, як Курченко і Лукойл фінансували формування "ДНР" і "ЛНР"

П'ятниця, 16 січня 2015, 11:49

СБУ відкрило кримінальне провадження за фактом фінансування тероризму суб’єктами господарювання, що входять до груп компаній "Лукойл" та "СЄПЕК".

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

"СБУ здійснює документування грубого порушення суб’єктами господарювання, що входять до груп компаній "Лукойл" та "СЄПЕК", вимог чинного законодавства під час імпорту нафтопродуктів з подальшою їх реалізацією на території України та використання отриманих коштів для фінансування терористичних організацій т.зв. "ДНР" та "ЛНР", - сказано в повідомленні.

У ході розслідування було встановлено, що протягом 2013-2014 рр. посадовими особами "Лукойл" через морські термінали Феодосії, Херсону, Ізмаїла, Миколаєва та Одеси, а також через пункти пропуску на українському західному кордоні та через кордон з Білоруссю поза митним контролем з використанням підконтрольних суб’єктів господарювання (ВАТ "Лукойл", "Лукойл-Україна", Одеський нафтопереробний завод (СЄЕПК), ТОВ "Перша паливна компанія" (СЄПЕК) та інші) було організовано контрабанду та реалізацію понад 2 млн. тонн нафтопродуктів на загальну суму близько 2 млрд доларів США.

Реклама:

"Незаконно отримані доходи під прикриттям фіктивних договорів перераховувались на рахунки підконтрольних підприємств. У подальшому отримані злочинним шляхом кошти спрямовувались на фінансування терористичної діяльності т.зв. "ДНР" та "ЛНР" - наголошують в СБУ.

"За вказаним фактом Головним слідчим управлінням СБУ відкрито кримінальне провадження за ст.ст. 209, 258-5 Кримінального кодексу України", - сказано в повідомленні.

Як відомо, група компаній СЄПЕК належить "гаманцю" сімї Януковича - Сергію Курченку.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: