Яресько: бюджетна децентралізація - це не додаткові субвенції із збереженням "схем"

П'ятниця, 16 січня 2015, 11:19

Міністр фінансів Наталя Яресько каже, що бюджетна децентралізація це не виділення додаткових субвенцій із повним збереженням звичних для місцевих чиновників фінансових схем.

Про це вона сказала під час години запитань до уряду.

За її словами, тема фінансування місцевих бюджетів зараз особливо актуальна, коли органи місцевого самоврядування затверджують свої бюджети на 2015 рік.

"Чомусь всі побачили, що частину доходів місцевих бюджетів забрали. Проте мало, хто помітив, що місцеві бюджети замість цього отримали. Мушу розчарувати: бюджетна децентралізація це не виділення додаткових субвенцій із повним збереженням звичних для місцевих чиновників фінансових схем", - заявила міністр.

Реклама:

"Це нова система міжбюджетних відносин, більша фінансова самостійність і відповідно більша відповідальність. Це не тільки нові джерела надходження, а і інструменти, що дозволить місцевим громадам ефективно впливати на економічне зростання та відповідно нарощувати базу доходів", - додала вона.

Міністр перерахувала додаткові джерела наповнення для місцевих бюджетів.

Це 100% плати за надання адміністративних послуг, 100% з державного мита, 10% від податку на прибуток підприємств, збір з роздрібного продажу підакцизних товарів – на пиво, на алкогольні напої, тютюнові вироби і нафтопродукти за ставкою 5% від вартості реалізованого товару.

"В інтересах місцевих громад значно розширено базу оподаткування податку на нерухомість шляхом включення до оподаткування цим податком комерційної нерухомості, та автомобілів з великим обсягом двигуна. Збільшено зарахування екологічного податку з 35% до 80%, 25% плати за надра", - наголосила Яресько.

Всі ці нові додаткові податки, за її словами, можуть дати загальному фонду місцевих бюджетів додатковий ресурс до 125 мільярдів гривень.

"Приховане сальдо міжбюджетних трансфертів ми передбачаємо до 45 мільярдів гривень додаткового ресурсу для місцевих бюджетів", - сказала вона.

Економічна правда 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: