"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ може оприлюднювати інформацію про реальних власників банків

Середа, 14 січня 2015, 13:01

Національний банк України має право оприлюднювати інформацію про реальних власників банків та називати банки, що отримали рефінансування.

Про це заявив перший заступник голови Нацбанку Олександр Писарук під час зустрічі з керівниками найбільших банків, йдеться у повідомленні регулятора.

"Нацбанк проводить значну роботу з розкриття інформації щодо кінцевих власників банків. Сьогодні майже щодня ми зустрічаємось із реальними власниками банків, інколи з декількома за день. Інколи – це відомі нам люди, а інколи й ні. Абсолютно відкритою для суспільства відтепер буде і процедура надання банкам рефінансування", - зазначив Писарук.

Особливу увагу Писарук приділив недосконалій "звітній" дисципліні банків, яка, за його словами, знижує ефективність системи раннього реагування Національного банку та виконання регулятором наглядових функцій у цілому.

Реклама:

"Одним із стратегічних завдань НБУ - є введення суттєвих обмежень щодо кредитування банками пов’язаних осіб. Проведення таких операцій у значних обсягах сильно підриває стабільність банківського сектору", – повідомив Писарук.

За його словами, вже розроблено ряд законодавчих змін, які дадуть змогу не лише більш чітко ідентифікувати пов’язаних осіб, а й значно посилити відповідальність власників та менеджменту банків за проведення операцій із пов’язаними особами, викривлення статистичної звітності та їх дії чи бездіяльність, що призвели до банкрутства банку.

Окремо Писарук наголосив на питанні виконання банками умов Меморандуму про реструктуризацію валютних кредитів та запропонував банкірам розглянути можливість його підписання.

Також він повідомив, що пакет законодавчих змін стосовно оподаткування операцій банків з конвертації валютних кредитів наразі розроблений Нацбанком та розглядається парламентом.

Зазначені законодавчі ініціативи разом із відміною мораторію на стягнення заставного майна за валютними кредитами є другою умовою, необхідною для виконання положень Меморандуму.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!