"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Віялових відключень могло б і не бути - Рахункова палата

Середа, 14 січня 2015, 12:04

Віялових відключень електроенергії у різних регіонах країни могло б і не бути через припинення постачання енергетичного вугілля з вугледобувних підприємств, розташованих у зоні проведення АТО.

Про це йдеться у результатах розгляду звіту аудиту ефективності використання бюджетних та залучених коштів під держгарантії на будівництво та реконструкцію ліній електропередач Рахункової палати.

Як зазначають у відомстві, віялових відключень могло б і не бути, якби в установлені Кабміном терміни було завершено будівництво повітряних ліній електропередачі "750 кВ Рівненська АЕС - Київська" та "750 кВ Запорізька АЕС - Каховська".

Аудитом встановлено, що Об'єднана енергетична система України (ОЕСУ) має в своєму складі достатньо інших джерел виробництва електроенергії, потужності яких здатні компенсувати втрати від цього зменшення.

Реклама:

На сьогодні в Україні діють чотири атомні електростанції, 12 гідро та 3 гідроакумулюючі електростанції. У південних регіонах України набула розвитку реалізація проектів будівництва сонячних та вітрових електростанцій.

У 2004 році введені в експлуатацію два енергоблоки на Хмельницькій та Рівненській АЕС сумарною потужністю 2 млн кВт/год.

Проте аудиторами встановлено, що вироблена вітчизняними атомними та гідроелектростанціями енергія не в повному обсязі постачається споживачам через недосконалість мережі магістральних ліній електропередач.

Тривале невиконання завдань і проектних рішень щодо її розвитку перешкоджає повноцінному забезпеченню споживачів України електричною енергією, оскільки Міненерговугілля та ДП "НЕК "Укренерго" у період 2011-2013 роках не забезпечили виконання урядових рішень щодо ефективного розвитку мережі магістральних ліній електропередач в Україні.

Внаслідок цього проблема видачі повної потужності Рівненської та Хмельницької АЕС через систему ЛЕП для підвищення надійності електропостачання споживачами центральних та північних регіонів України, зокрема в м. Києві, досі залишається невирішеною.

Як відомо, через неефективні управлінські рішення під час будівництва повітряної лінії "750 кВ Рівненська АЕС - Київська" були внесені проектні зміни, ця лінія вже 7 років залишається недобудованою. Зміна проектних рішень будівництва цієї лінії зумовила збільшення її протяжності, а також збільшення вартості будівництва на 3,2 млрд гривень.

Таким чином, зрив реалізації зазначених проектів ставить під загрозу енергетичну безпеку України.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!