Рада знизила кворум для проведення зборів акціонерів до 50%+1 акція

Вівторок, 13 січня 2015, 14:20

Верховна Рада прийняла закон про зниження кворуму, необхідного для проведення загальних зборів акціонерного товариства, з 60% до 50%+1 акція.

За відповідний законопроект №1310 проголосувало 230 депутатів.

Як відомо, сьогодні встановлена законодавством України вимога щодо визнання правомочності загальних зборів акціонерного товариства (кворуму) лише за умови, коли у зборах беруть участь акціонери, що володіють в сукупності не менш як 60 відсотками голосуючих акцій.

"Це дає можливість власникам, що сукупно володіють від 40 до 50 відсотками акцій, навмисно блокувати проведення загальних зборів. Це може призводити до свідомого затягування у прийнятті важливих рішень акціонерами, а також спричиняти зловживання та порушення корпоративних прав та інтересів більшості акціонерів", - йдеться у Пояснювальній записці до законопроекту.

Реклама:

Зазначена проблема безпосередньо стосується порушення корпоративних прав та інтересів держави як мажоритарного акціонера в низці акціонерних товариств та спричиняє фінансові втрати для держбюджету, наголошують автори документу.

Законом передбачається доповнити статтю 41 Закону України "Про акціонерні товариства" частиною третьою щодо визначення кворуму загальних зборів акціонерного товариства, у статутному капіталі якого є корпоративні права держави і в якому держава є власником 50 і більше відсотків простих акцій товариства, за умови реєстрації для участі у них акціонерів, які сукупно є власниками більше ніж 50 відсотків голосуючих акцій.

Для АТ з часткою держави закон набирає чинності відразу після підписання, для приватного сектора - з 1 січня 2016 року.

Як повідомлялося, держава володіє 50+1% акцій ПАТ "Укрнафта", проте регулярно відчуває проблеми з проведенням зборів акціонерів цієї компанії. Зокрема, структури групи "Приват" Ігоря Коломойського, контролюючі 42% компанії, найчастіше ігнорують зібрання.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: