НБУ просить банки не послабляти курс нижче 16 гривень за долар

Понеділок, 8 грудня 2014, 13:24

Національний банк констатує відсутність поліпшення ситуації на фінансовому ринку України, але просить банки не послабляти курс нижче 16 гривень за долар.

Про це повідомило "Інтерфакс-Україна" джерело у фінансових колах із посиланням на підсумки наради глави НБУ Валерії Гонтаревої з представниками найбільших банків у понеділок.

"НБУ констатує відсутність поліпшення ситуації на фінансовому ринку України. Завершення формування Кабміну не принесло очікуваного покращення. За оцінкою Нацбанку, справедливий курс ринку сьогодні в парі долар-гривня - 15,30-15,50 і його коливання можливі до 16,0 у найближчій перспективі", - заявив співрозмовник.

За його словами, НБУ під час наради визнав, що відтік депозитів у банківській системі триває і становить за листопад поточного року 3,3 млрд гривень на тлі посилення відтоку коштів із поточних рахунків юридичних осіб.

Реклама:

При цьому, за даними НБУ, від початку року населення зняло з рахунків у комерційних банках 124,5 млрд гривень і 8,7 млрд доларів - відповідно 22% і 37% коштів, що були в банківській системі країни станом на 1 січня 2014 року.

На думку НБУ таку негативну динаміку поки що подолати не вдається.

"НБУ не планує й далі втручатися у встановлення курсових параметрів ринку долар-гривня, якщо не побачить спекуляцій", - зазначив фінансист.

Під час наради Гонтарева також констатувала, що в результаті цілеспрямованих дій регулятора у банківській системі істотно скоротилася ліквідність: ставки на відповідних аукціонах НБУ сягають 26%.

"Регулятор не хоче допустити панічних настроїв на ринку, тому черговий аукціон для підтримки ліквідності у банківській системі планує провести з метою стабілізації міжбанківського ринку за ставкою 19,5%", - наголосив співрозмовник.

За його словами, в планах НБУ - проведення найближчим часом аукціону за поданням рефінансування на 1 млрд гривень, яке буде надано з переходом на новий рік (на 45 днів) під 19,5%.

Фінансист також повідомив, що НБУ відклав коригування правил обов'язкового резервування на початок 2015 року: очікується, що з 1 січня наступного року ставки резервування буде встановлено на рівні 3% для термінових рахунків і 6,5% для поточних рахунків.

При цьому, за його словами, із суми заліку обов'язкових резервів планують вилучити ОВДП, але зараховувати значну частину від суми залишків готівки в касах (розрахунок резервів здійснюватиметься на місячній основі).

"Канікули з повернення рефінансування подовжуються на два місяці, щоб допомогти банкам, які перебувають у скрутному становищі, подолати перехідний період", - зазначив співрозмовник.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!