Рада ухвалила закон про капіталізацію банків

Понеділок, 29 грудня 2014, 01:16

Верховна Рада ухвалила закон щодо сприяння капіталізації та реструктуризації банків.

За відповідний документ, зареєстрованим за №1564, проголосувало 273 депутати.

Як зазначається в пояснювальній записці, закон спрямований на захист економічної безпеки держави, посилення фінансової спроможності банківської системи України та підвищення рівня довіри до неї і поширюється на банки, що потребують додаткової капіталізації.

За словами прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, на наступний рік на капіталізацію та реструктуризацію банків необхідно 36 мільярдів гривень - для банків, що відповідатимуть критеріям цього закону. Крім того закон передбачає 20 млрд гривень як додаткові кошти, які повинні бути направлені в Фонд гарантування вкладів.

Реклама:

"Мільйони українців пішли в банки знімати свої кошти з рахунків, оскільки вони не впевнені, що їх можна буде отримати завтра. Уряд пропонує терміново прийняти закон, що передбачає прискорену процедуру капіталізації всіх банків України", - зазначив Яценюк.

"Ми не можемо діяти за чинним законом, тому що він передбачає процедури капіталізації банків, які будуть тягнутися місяцями. Цей закон передбачає оперативне і швидке прийняття рішень щодо вливання капіталу в банки і Фонд гарантування вкладів і це гарантує громадянам України отримання коштів, які вони мають на своїх депозитах", - додав він.

В законі прописані умови та шляхи участі держави у капіталізації банків, спрощений порядок проведення процедур, пов'язаних із капіталізацією та реструктуризацією банків.

Документом Нацбанк зобов'язують відносити банк, який не надав прийнятну програму капіталізації або план реструктуризації, або учасники якого неспроможні забезпечити належний рівень капіталізації, до категорії неплатоспроможних.

Він також передбачає уведення мораторію на розподіл чистого прибутку банків і викуп банком розміщених ним акцій.

Крім цього, закон передбачає право Фонду гарантування вкладів фізичних осіб встановлювати для банків - правонаступників, які унаслідок реорганізації повністю або частково приймають майно, права та обов'язки банку, диференційований розмір річної ставки регулярного збору.

Закон було ухвалено з урахуванням поправок.

Також була врахована і правка депутата "Блоку Петра Порошенка" Вікора Пинзеника, який наполягав на тому, щоб банки-нерезиденти або банківські групи, які є засновниками банку в Україні, не отримували дозвіл НБУ і АМКУ на рекапіталізаціб такого банку або збільшення його капіталу.

За словами нардепа, такий акціонер проходить перевірку тоді, коли він придбав український банк, а також він проходить щорічну перевірку у власного регулятора.

"Треба вітати такі ініціативи, якщо хтось хоче рятувати банк в Україні", - наголосив Пинзеник.

Економічна правда 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: