Рада ухвалила за основу частину "бюджетних" законопроектів Кабміну

Четвер, 25 грудня 2014, 15:36

Рада прийняла за основу частину "бюджетних" законопроектів Кабінету міністрів.

Зокрема, в першому читанні були ухвалені такі законопроекти:

Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо реформи міжбюджетних відносин) №1557. Документом пропонується розширити наявну дохідну базу місцевих бюджетів та децентралізацію видаткових повноважень у соціально-культурній сфері. Також він передбачає запровадження нових видів трансфертів.

Урядовий законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо удосконалення здійснення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням) №1264-1. Проект, як зазначає уряд, передбачає ліквідацію схеми оптимізації оподаткування через штучне зменшення суми операції з одним контрагентом менше 50 млн гривень на рік.

Реклама:

Законопроект №1578 про зміни до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо податкової реформи. Проектом, зокрема, пропонується скоротити кількість податків та зборів з 22 до 9. З основними змінами, які передбачає законопроект, можна ознайомитися тут.

З другої спроби - 237 голосів - Рада також підтримала законопроект №1562 про заходи щодо стабілізації платіжного балансу України відповідно до статті ХІІ Генеральної угоди про тарифи й торгівлю 1994 року. Документом передбачається запровадження, тимчасово, строком на 12 місяців, починаючи з 1 січня 2015 року, додаткового імпортного збору на товари у розмірі 5% і 10%.

Проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України (щодо стабілізації платіжного балансу) №1563 Законопроектом пропонується включити додатковий імпортний збір, згаданий раніше, до особливих видів мита. Також документом звільняються від оподаткування особливими видами мита товари гуманітарної, міжнародної технічної допомоги, товари, що ввозяться Глобальним фондом для боротьби з СНIДом, туберкульозом та малярією в Українi.

Проект Закону про реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізацію фонду оплати праці №1573. Законопроектом передбачається з 1 січня 2015 року створити Фонд соціального страхування України, об'єднавши Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань і Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Також документом пропонується збільшити у 1,3-2 рази розміри штрафів за порушення порядку нарахування ЄСВ.

Водночас, депутати не підтримали законопроект Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо захищених видатків) №1576. Документ передбачає  віднести до захищених видатків загального фонду держбюджету видатки на охорону закладів культури. Також законопроект скасовує пільговий проїзд в громадському транспорті для окремих категорій громадян.

Також вони відмовилися голосувати за Проект Закону про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України №1577. Цей документ передбачає проводити реорганізацію та ліквідацію навчальних закладів без згоди місцевих органів, скасовує доплати певних видів для вчителів, працівників ВНЗ і науковців. Крім цього, законопроектом пропонується передбачити на пільгові проїзди для учнів видатки в місцевих бюджетах.

Документи повернули уряду на доопрацювання. 

Майже всі ухвалені в першому читанні законопроекти планується детально доопрацьовувати в комітетах. За такою умови більшість депутатів погодилася підтримати згадані документи. 

Економічна правда 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: