Уряд пропонує залишити трансферні преференції олігархам ще на 2 роки - нардеп

Четвер, 25 грудня 2014, 13:37

Урядовий законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу щодо удосконалення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням" дозволить олігархам і надалі уникати справедливої сплати податків.

Про це заявив народний депутат, член Ради політичної партії "ВОЛЯ" Юрій Дерев'янко, коментуючи відповідний законопроект, повідомляє прес-служба.

Він нагадує, що чинне законодавство дозволяє олігархічним фінансово-промисловим групам зменшувати суми податків, які вони сплачують.

Мова йде про компанії, які реалізують товари певних груп: руду та золу (компанії Ріната Ахметова), продукцію хімпрому (компанії Дмитра Фірташа), газ та нафту (компанії Ігора Коломойського, Юрія Бойка, Дмитра Фірташа, Сергія Льовочкіна та Сергія Курченка), чорні метали (компанії Віктора Пінчука та братів Клюєвих).

Реклама:

Відповідні "пільги" для олігархів передбачає діючий пункт 21 підрозділу 10 Розділу ХХ "Інші перехідні положення" Податкового кодексу.

"У той же час запропонований урядом законопроект щодо удосконалення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням не дозволяє ліквідувати ці "схеми" та сприятиме корупції", - підкреслює Дерев'янко.  

"Так, у Кабміні пропонують внести зміни до згаданого пункту 21, які передбачають, що для визначення співставної ціни товарів певних категорій, які експортуються (імпортуються), будуть братися показники цін товарної біржі. При цьому Уряд сам визначатиме перелік таких бірж", - каже нардеп.

За його словами, уряд у ручному режимі зможе визначати вигідну для олігарха біржу (скоріш за все українську, а не світову), де він може отримати "необхідну" йому ціну товару. Це дає можливість отримувати  преференції олігархам, які експортують нафту, газ і всі інші товари, які там визначені.

Такий особливий режим для бізнесу олігархів Уряд пропонує залишити ще на 2 роки - до 1 січня 2017 року.

Нардеп також додає, що урядовий законопроект надає дискреційні повноваження фіскальним органам. Зокрема, у законопроекті міститься низка положень, які дають можливість фіскальним органам застосовувати положення Кодексу на власний розсуд.

"Тобто податківці на свій розсуд визначатимуть, що є господарською операцією для цілей трансфертного ціноутворення, оскільки перелік ознак такої операції не є вичерпним. Це спонукатиме олігархів шукати лазівки і "домовлятися" з фіскалами", - пояснює Дерев'янко.

При цьому Уряд передбачає за порушення правил трансфертного ціноутворення накладення штрафу у розмірі до 100 розмірів мінімальної заробітної плати (зараз це близько 120 тисяч гривень) за всі незадекларовані операції.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!