Казахське вугілля малопридатне для українських ТЕС - ЗМІ

Вівторок, 23 грудня 2014, 17:00

Вугілля з казахського вугільного басейну малопридатний для українських теплових електростанцій через високу зольність.

Про це йдеться в статті видання Hubs.

За словами президента Казахстану Нурсултан Назарбаєва, казахи можуть продавати Україні паливо з Екібастузського вугільного басейну.

Екібастузький вугільний басейн розташований в Павлодарській області Казахстану. Це найбільше родовище із запасами понад 10 млрд тонн. На його території знаходяться три вугільних розрізи: "Східний", "Богатир" та "Північний".

Реклама:

Як відзначає видання, уряд Казахстану вже давно втратив монополію на ці ресурси, вплив доводиться ділити з казахським і російським приватним капіталом.

"Східний" розріз входить до складу Eurasian Natural Resources Corporation (ENRC). Її основні акціонери - підприємці Олександр Машкевич, Патоху Шодієв, Аліжан Ібрагімов і уряд Казахстану. Сукупно їм належить близько 55% акцій компанії.

У 2013 році міноритарієм ENRC став наближений до Путіна російський бізнесмен Сулейман Керімов, який купив трохи більше 3% акцій.

"Богатир" і "Північний" належать компанії "Богатир Комір". Її власники - холдинг "Русал" російського олігарха Олега Дерипаски і державна "Самрук-Енерго".

"Основна маса вугілля відноситься до марки "КСН", що призначене для пилоподібного і шарового спалювання на теплових станціях Казахстану та Росії. Частково використовується для комунально-побутових потреб", - йдеться на офіційному сайті "Богатир Комір".

Недолік вугілля з Казахстану - висока зольність - до 38%. Для порівняння: середній вміст золи у вугільних пластах Донбасу - 7-20%, відзначає видання.

В Україні зараз дефіцит антрациту і "тощого" вугілля, казахський вугілля до них не відноситься, відзначає старший аналітик Dragon Capital Денис Саква.

"Це так зване слабоспікливе вугілля, воно нам не потрібне", - вважає він.

За словами екс-уповноваженого президента з питань енергетичної безпеки Богдана Соколовського, казахське вугілля дешеве і його можна змішувати з українським.

На місцевих торгових майданчиках ціни на екібастузьку сировину на внутрішньому ринку стартують від 15 доларів за тонну. На експорт його пропонують по 45 доларів за тонну.

"Обійтися без фактора Кремля при експорті казахського вугілля не вдасться. Крім участі російського бізнесу в акціонерному капіталі вугільних компаній, складам з товаром доведеться перетинати російський кордон. Реальної альтернативи цим маршрутом немає", - йдеться в статті.

Зараз коксівне вугілля в Казахстані купує "АрселорМіттал Кривий Ріг" - український завод індійського мільярдера Лакшмі Міттала.

Як відомо, раніше президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв заявив, що республіка постачатиме в Україну енергетичне вугілля. Такої домовленості було досягнуто в ході недавніх переговорів президентів України та Казахстану

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: