ЄС створить відкриті списки кінцевих власників компаній

Вівторок, 23 грудня 2014, 11:33

Брюссель планує завдати серйозного удару по тіньовому бізнесу і відмиванню грошей корупціонерів, у тому числі і з Росії.

Про це пише DW.

Як повідомляється, минулого тижня Європейський парламент після тривалих переговорів з представниками 28 країн - членів ЄС прийняв остаточне рішення по створенню відкритих національних регістрів кінцевих власників - бенефіціарів компаній і корпорацій.

Четверта директива Європарламенту щодо протидії відмиванню грошей, за проектом якої і досягнуто згоди, вперше зобов'яже країни ЄС створити національні списки, в які повинні будуть внести свої дані кінцеві власники компаній, корпорацій і фондів, провідних в цих країнах свій бізнес.

Реклама:

Згідно з проектом, затвердженим ЕП, в регістр вносяться прізвище та ім'я кінцевого власника бізнесу, місяць і рік його народження, громадянство, місце проживання, а також короткі подробиці про бізнес.

Як повідомляється на сайті Європарламенту, мета нововведень - підвищення прозорості, посилення боротьби з відмиванням грошей і податковими злочинами в ЄС і за його межами.

За задумом парламентарів, регістри будуть доступні будь-якій особі - фізичній або юридичній, "продемонстрував свій легітимний інтерес в отриманні даних": компетентним органам різних країн, журналістам, ведучим розслідування, експертам з боротьби з корупцією, громадським активістам. Регістри будуть розміщені на спеціальних державних сайтах країн ЄС.

Планується, що правоохоронним структурам інформація надаватиметься за спеціальним запитом, а громадянам достатньо буде онлайн-реєстрації. Обмеження до доступу можуть вводитися у виняткових випадках і тільки з метою захисту персональних даних власників.

Європарламент підкреслює особливе значення національних регістрів для "осіб з підвищеним корупційним ризиком" в силу високих постів, які вони займають: глав держав, членів урядів і парламентів, суддів, а також їхніх родичів.

У заяві ЕП говориться, що завдяки регістрів "повинні бути простежено їх бізнес-зв'язки, а також встановлено джерела їх добробуту і фінансування".

У найближчому майбутньому проект директиви з протидії відмиванню грошей надійде на обговорення профільним комітетам Європейського парламенту, після чого буде представлений для голосування на сесії ЄП на початку 2015 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!