Яценюк хоче зобов'язати банки виконати докапіталізацію

Вівторок, 23 грудня 2014, 09:48

Кабмін пропонує законодавчо зобов'язати банки виконати норматив достатності капіталу і закріпити умови участі держави в докапіталізації

Відповідну норму Кабмін пропонує закріпити законом "Про заходи, спрямовані на сприяння капіталізації та реструктуризації банків", зареєстрованим у Верховній раді вночі у вівторок.

Згідно з ним, за базовим макроекономічним сценарієм, показник достатності капіталу першого рівня повинен бути не менше 7%, а за песимістичним сценарієм - не менше 4,5%.

У разі невиконання цього нормативу, в результаті стрес-тесту, банк зобов'язаний, у встановлений Нацбанком термін, подати йому програму капіталізації або план реструктуризації.

Реклама:

В іншому випадку, він буде або віднесений до категорії неплатоспроможних, або може бути докапіталізовано за участю держави.

Перераховані в законопроекті умови докапіталізації банків державою повторюють умови, які Кабмін раніше вже закріпив своєю постановою №633 від 19 листопада поточного року.

Держава може взяти участь у докапіталізації приватного банку до необхідного рівня за умови згоди акціонерів на передачу державі у власність або у розпорядження та користування, мінімум, 75% + 1 акція, а також скорочення розміру статутного капіталу банку на максимальну суму збитків за результатами діагностичного дослідження.

Згідно з постановою, збори акціонерів капіталізується банку має також прийняти рішення про збільшення статутного капіталу за рахунок внесків його акціонерів з часткою понад 10%.

Відносно членів наглядової ради, правління та ревізійної комісії Кабмін пропонує пом'якшити норму, зробивши таку капіталізацію вкладів добровільною.

Іншими умовами є згода на проведення аудиторської перевірки на вимогу Мінфіну та зменшення статутного капіталу на суму збитків, визначених у рамках цієї перевірки, а також згоду на призначення радником глави правління банку кандидатури від Мінфіну для моніторингу роботи фінансової установи.

Законопроект також встановлює спрощену процедуру докапіталізації або реорганізації банку.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: