"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

РФ вже витратила на непотрібний "Південний потік" не менше 5 мільярдів

Вівторок, 2 грудня 2014, 17:50

Росія витратила на будівництво газопроводу "Південний потік", від якого напередодні відмовився президент РФ Володимир Путін, не менше 5 млрд доларів.

Про це УНІАН повідомив партнер і аналітик консалтингової компанії RusEnergy Михайло Крутихін.

"Офіційно вони кажуть, що менше 5 млрд доларів уже витрачено на будівництво російської ділянки проекту "Південний потік", але це явно занижена цифра. Тому що деякі витрати, вони в паперах "Газпрому" замасковані, тому я думаю, що вклали вже дуже і дуже багато", - сказав Крутихін.

За його словами, загальна вартість російського ділянки, так званого "Південного коридору", оцінюється в суму, починаючи з 27 млрд доларів.

Реклама:

Водночас, він вважає, що "Південний коридор" можна використовувати для будівництва газопроводу до Туреччини, але сенсу в цьому немає.

"Тому що газ, який планується по ньому доставляти до Туреччини, в обсязі 63 млрд кубометрів, ну добре, Туреччина обіцяє 14 взяти, а решту приблизно 50 вони куди будуть продавати? Доставлять, як вони кажуть, на кордон із Грецією, а там куди далі, знову в Болгарію, знову в Грецію?" - наголосив експерт.

"Тобто, знову до Болгарії увійде той самий газ, і та ж сама Болгарія буде регулювати його у відповідності з Третім пакетом. Тобто це просто додавання однієї нової ланки, і дуже вередливої ланки, до транзитного ланцюжка", - сказав він.

Експерт упевнений, що одна з головних ідей реалізації проекту "Південний потік" полягала в тому, щоб дати можливість підрядчикам заробити на цьому, оскільки економічного сенсу цей проект не мав.

Крутихін також наголосив, що від початку "Південний потік" - це чисто політичний проект для того, щоб покарати Україну.

"Думали, що дотискаючи Україну, нібито чинячи на неї тиск, європейці подивляться і вирішать, що через Україну ненадійно постачати газ і давайте будемо по "Південному потоку" отримувати. Але начебто так не виходить", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: