Євразійський союз хоче відмовитися від долара і євро - ЗМІ

Вівторок, 2 грудня 2014, 12:59

Країни-члени Євразійського економічного союзу (Росія, Білорусь, Казахстан і Вірменія) мають намір відмовитися від взаємних розрахунків у доларах і євро.

Про це пише "Лента.ру" з посиланням на "Известия".

Перехід на розрахунки в національних валютах країн-членів організації (російські та білоруські рублі, тенге і драми) повинен відбутися до 2025-2030 років. Це випливає з проекту концепції розвитку платіжних систем на території ЄАЕС, представленому 28 листопада в Казані.

За словами голови ради директорів Національного платіжного ради (НПС) Олександра Муричева, що бере участь у розробці концепції, документ передбачає створення інфраструктури загального платіжного простору країн-учасниць, яка дозволяла б проводити взаємні розрахунки за допомогою національних платіжних карт.

Реклама:

В даний час, за словами Муричева, на американські долари і євро припадає близько половини взаємного платіжного обороту між країнами ЄАЕС, що підвищує залежність організації від інших країн.

"Для вирішення даної проблеми необхідно успішно поєднувати заходи адміністративного впливу та економічного стимулювання", - підкреслив глава ради директорів НПС.

Нагадаємо, 29 травня 2014 президенти Білорусії, Росії та Казахстану підписали договір про Євразійський економічний союз (ЄАЕС). На початку жовтня до нього приєдналася Вірменія.

За даними Євразійської економічної комісії, в 2013 році загальний обіг між країнами-членами Митного союзу (попередник ЄАЕС) становив 64,1 мільярда доларів, при цьому 50% з них проводяться в рублях, 40% - у доларах, 8-9% - в євро, близько 1% - в інших валютах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!