Гастарбайтери масово тікають з Росії через обвал рубля

П'ятниця, 19 грудня 2014, 16:41

Трудові мігранти масово залишають Росію через ослаблення рубля і закон, який зобов'язує їх проходити платний тест на знання російської мови.

Про це сказав "Інтерфаксу" глава Федерації мігрантів Росії Мухаммед Амін в п'ятницю.

"Так, мігранти залишають Росію. Після нового року планують виїжджати більше 25% мігрантів і перевести свою діяльність в інші країни", - заявив Амін.

За його словами, основних причин дві: ослаблення рубля і тест на знання російської мови, історії та російського законодавства для трудових мігрантів, який стає обов'язковим в Росії з 1 січня. При цьому він не виключив, що частка нелегалів серед мігрантів які залишилися в Росії зросте.

Реклама:

У свою чергу, голова громадської організації "Таджицькі трудові мігранти", голова таджицької діаспори в Росії Каромат Шаріпов підтвердив, що багато робітників з Таджикистану мають намір виїхати з Росії.

"Тенденція така є, і це не тільки пов'язано з курсом рубля по відношенню до валют. Вимоги, які будуть введені з 1 січня 2015 року, багатьом не по кишені", - сказав Шаріпов.

За його словами, тест обійдеться мігрантам в 30 тисяч рублів, що на тлі ослаблення рубля сильно вдарить по доходах і "стартовій ціні" для початку роботи в Росії - з урахуванням купівлі квитків і отримання дозволу на роботу.

Він додав, що у багатьох таджиків на батьківщині "висять" кредити в доларах під великі відсотки, і щоб їх погасити, їм доведеться шукати роботу в інших країнах. Шаріпов при цьому висловив побоювання, що колишні будівельники можуть стати найманцями.

"Молодь обговорює, у них великі кредити в Таджикистані в доларах. Я не виключаю, що вони поїдуть в "гарячі точки" і будуть заробляти, повертати гроші в казну. Тому що будуть ходити судові пристави і садити їх у в'язницю. Не виключаю, що вони візьмуть в руки зброю і звідти будуть відправляти гроші. Якщо живими залишаться - добре", - сказав Шаріпов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!