"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ визнав резидентами кримчан, які проживають на материковій Україні

Четвер, 18 грудня 2014, 11:39

Нацбанк України скасував чинне з 3 листопада рішення про визнання нерезидентами переселенців з Автономної Республіки Крим, що проживають на материковій частині України.

У постанові НБУ від 16 грудня №810, що є в розпорядженні УНІАН, регулятор змінює свою постанову №699 "Про застосування окремих норм валютного законодавства за режиму тимчасової окупації на території вільної економічної зони "Крим".

"Фізична особа, яка є внутрішньо переміщеною особою і одержала передбачену законодавством України довідку, що засвідчує її перебування на материковій частині України, є резидентом України. Для цілей ідентифікації внутрішньо переміщеної особи місцем її проживання на території України вважається адреса проживання, зазначена в довідці", - йдеться в документі.

Також, згідно з постановою, Нацбанк називає недійсними документи і рішення стосовно суб'єктів Криму і їхньої діяльності, видані органами Російської Федерації і незаконними органами, створеними на території ВЕЗ "Крим", у зв'язку з чим такі документи не можуть використовуватися банками при проведенні операцій суб'єктів Криму, здійсненні заходів валютного контролю і фінансового моніторингу.

Реклама:

Постанова набуває чинності від дня публікації.

Як відомо, в Україні з 27 вересня набув чинності закон про створення вільної економічної зони на тимчасово окупованій території України, що визначає особливості економічної діяльності в Криму і Севастополі.

Згідно із законом, ВЕЗ "Крим" вводиться у межах двох адміністративно-територіальних одиниць України: Автономної Республіки Крим і Севастополя.

Нагадаємо, постановою НБУ №699 від 3 листопада Нацбанк прирівняв фізичних і юридичних осіб, що зареєстровані і постійно проживають на території вільної економічної зони "Крим", до нерезидентів, а також заборонив залучення депозитів і видачу кредитів у російських рублях на території України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!