"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Російські банки перестали кредитувати один одного

Четвер, 18 грудня 2014, 09:18

Різке падіння рубля і підвищення ключової ставки призвело до кризи на міжбанківському ринку: ставки за операціями кредитування під заставу цінних паперів різко зросли, але і по них залучити гроші дуже складно: банки воліють нікого зайвий раз не кредитувати.

Про це пише РБК.

Як зазначає видання, кілька учасників ринку розповіли про різке підвищення ставок за операціями РЕПО (кредитування учасниками ринку один одного під заставу цінних паперів) на Московській біржі і спостерігається дефіцит ліквідності.

За їх оцінками, ставки за позиками на один день зросли до 30-35% річних, але реально зайняти навіть під такий відсоток практично неможливо.

Реклама:

"Великі гравці скорочують ліміти, ринок впав у кому, все орієнтовано на залучення грошей", - повідомив президент - голова правління ВГ "Фінам" Владислав Кочетков.

За його словами, вже вчора зайняти на ринку гроші навіть за ставкою 25% річних було досить складно.

"Великі банки, які завжди були основними кредиторами, зайняли вичікувальну позицію. Вони дають гроші обмеженому колу компаній", - сказав Кочетков.

Найбільшими постачальниками ліквідності на міжбанківському ринку є ВТБ і Сбербанк, вони поки працюють, каже начальник управління РЕПО ФГ БКС Вадим Доледенок.

Він розповідає, що деякі з банків перестали видавати гроші всім, зберігши бізнес лише з обмеженим колом компаній.

Нагадаємо, в 2008 році фінансова криза в Росії почалася саме з колапсу на ринку кредитування під заставу цінних паперів (РЕПО).

Тоді падіння фондового ринку призвело до стрімкого знецінення акцій, що перебувають у заставі за такими угодами. В результаті такого маржін-колла збанкрутував "КИТ Фінанс".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!