Думка експерта: Влада свідомо чи несвідомо провокує доларизацію України

Вівторок, 16 грудня 2014, 15:42 -

Розгойдування валютного ринку в Україні може бути пов'язане з падінням рубля, новинами про відстрочку отримання кредиту МВФ до січня 2015 року, або це також спосіб тиску на главу НБУ Валерію Гонтарєву.

Про це у своєму блозі написав керуючий партнер інвесткомпанії Сapital Times Ерік Найман.

Він зазначає, що Росія увійшла в економічний штопор і девальвація рубля досягла 100% після обвалу в понеділок.

"Центральний банк Росії підвищив облікову ставку з 10,5% до 17%. Підвищення сталося вночі, що свідчить про екстрені характері подій. Воно може призупинити обвальне падіння рубля. Але здоров'я рубля залежить від цін на нафту. А останні націлилися на 40 доларів за барель", - додає експерт.

Реклама:

За його словами, на таких позначках всі потуги ЦБ РФ будуть безсилими.

"Підвищення облікової ставки вганяє російську економіку в спіраль проблем - наступна за цим зупинка кредитування погіршить і без того складну економічну ситуацію. А погана економіка - це фундаментальна слабкість для будь-якої національної валюти", - підкреслює Найман.

Експерт нагадує, що в аналогічному стані зараз знаходиться і Україна, яка також страждає від незваженої жорсткої монетарної політики НБУ.

"Усі бояться зараз вже не війни, а в першу чергу непослідовної політики НБУ та банкрутства чергового банку. Варто враховувати також неефективний і дуже затягнутий спосіб повернення коштів з ФГВФО. Гроші депозитними вкладникам повертають з труднощами", - відзначає він.

Експерт нагадує, що весь 2014 ми бачимо продовження тенденції втечі депозитів з банків - за січень-листопад фізособи вивели з українських банків 51 млрд гривень і 8,7 млрд доларів.

Також, зазначає він, одночасно з цим стрімко зростає прострочення проблемних кредитів.

"У підсумку українська банківська система зараз розривають депозитні вкладники, які втікають, і проблемні кредити. А НБУ в цей час, замість того щоб стати на захист банківської системи, не забуваючи очищати її від псевдобанкірів, проводить політику монетарного голоду для банків", - підкреслює експерт .

Він додає, що монетарна база в жовтні і листопаді скорочувалася, а її річні темпи приросту склали лише 13,8%. Широка грошова маса зростає ще меншим темпом - 10,4% річних.

"Так як інфляція перевищує 20% річних, це означає реальне зменшення оборотного капіталу бізнесу, а також банків, які задихаються в кризі ліквідності. І лише готівкову гривню НБУ чомусь продовжує вихлюпувати в економіку стрімкими темпами - 24% річних. Це стабільно підігріває девальвацію гривні, що в свою чергу підтримує втечу з банків", - пояснює експерт.

За його словами, НБУ зараз свідомо чи несвідомо провокує зростаючу доларизацію України.

За підрахунками Наймана, зараз в обігу перебуває 282 млрд гривень або менше 15 млрд доларів за поточним курсом "чорного" валютного ринку. При цьому на руках у населення перебуває кілька десятків мільярдів готівкових доларів.

"Зрозуміло, що в таких умовах процвітає тіньова економіка за рахунок постійного гноблення білої економіки. Якщо так триватиме, то скоро впору буде поставити питання про відмову від гривні і переходу на долари США, що раніше зробили Еквадор і Зімбабве. Чи не цього добивається НБУ? Сподіваюся, ні", - відзначає експерт.

"У мене особисто залишається остання надія на новий уряд. Перший крок - помірний дефіцит держбюджету - до 2% ВВП, який буде сприяти зниженню непокритої емісії гривні. Але хотілося б побачити не тільки підвищення тарифів і скорочення соціальних витрат, а й реальний удар по корупційних схемами - держзакупівлі та інше", - резюмував експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: