Мін'юст обіцяє онлайн-доступ до реєстру нерухомості з 1 січня

П'ятниця, 12 грудня 2014, 16:21

Міністерство юстиції планує забезпечити онлайн-доступ фізичних та юридичних осіб, які не є власниками майнових прав, до інформації Державного реєстру речових прав на нерухоме майно з 1 січня 2015 року.

Такі дані оприлюднили представники міністерства в ході "круглого столу" "Відкриття майнових реєстрів - механізм реалізації урядових ініціатив" та обговорення підготовленого Мін'юстом проекту постанови уряду про затвердження порядку надання фізичним та юридичним особам інформації з ДРРПН в Києві в п'ятницю.

"Він підготовлений для того, щоб забезпечити безперебійну роботу реєстраторів, забезпечити належний доступ до майнового реєстру, і забезпечити належний доступ громадян та інших осіб до запитуваної інформації", - сказав заступник голови Мін'юсту Ігор Алексєєв.

При цьому він зазначив, що відкриття доступу до ДРРПН в цілому підвищує інвестиційну привабливість країни і покращує захист майнових прав власників.

Реклама:

Як уточнила директор департаменту цивільного, фінансового законодавства та законодавства з питань земельних відносин Мін'юсту Олена Ференс, на сьогодні вартість інформаційної довідки-пошукового запиту в електронному вигляді з ДРРПН встановлена на рівні 17 гривень.

Зі свого боку заступник генерального директора державного підприємства "Інформаційно-ресурсний центр" Леонід Богданов повідомив, що минулого року щодо майнових прав надано близько 1 млн інформаційних довідок.

"Ми припускаємо, що 0,5 млн осіб що звертаються перейдуть в інтернет і будуть отримувати довідки в режимі онлайн", - сказав він.

За словами Богданова, потужності нового технічного обладнання та програмного забезпечення "ІРЦ" щодо забезпечення відкритого доступу до ДРРПН дозволять обробляти до 1 млн звернень в місяць.

При цьому він підкреслив, що ПЗ і база даних ДРРПН надійно захищені, зокрема, користувачі в ході запиту не отримують безпосереднього доступу до реєстру: інформаційна довідка надається у вигляді копії з дзеркального сервера.

У свою чергу заступник директора департаменту реєстрації речових прав на нерухоме майно-начальник відділу Укрдержреєстру Олександра Маломуж повідомила, що отримання даних ДРРПН у вигляді інформаційної довідки для фізосіб і юросіб новим порядком передбачено як в електронному, так і в паперовому вигляді шляхом звернення до реєстратора/нотаріусу, однак виключно по об'єкту нерухомості.

"Тобто, будь-яка фізична чи юридична особа може отримати інформацію, запитуючи її і вказуючи при цьому адресу об'єкта, який його цікавить", - пояснила вона.

При цьому Маломуж зазначила, що в інформаційній довідці ДРРПН не вказуються персональні дані власника об'єкта нерухомості, разом з тим під час заповнення форми запиту заявник зобов'язаний вказати свої персональні дані.

Можливості перевірити достовірність заповнюваних заявником даних у Укрдержреєстру на сьогодні немає, а єдиним скільки-небудь можливим способом ідентифікації запитуваного є реквізити платіжної електронної банківської карти, використовуваної для оплати інформаційної довідки з ДРРПН, додала вона.

Як повідомлялося, в середині листопада учасники переговорів з підготовки коаліційної угоди заявили про намір протягом першого кварталу 2015 внести зміни до закону "Про Державний земельний кадастр" з метою забезпечення вільного доступу в інтернеті до інформації про земельні ділянки і їх власників.

Крім того, учасники робочої групи мали намір забезпечити виконання законодавства щодо доступу в інтернеті до інформації про об'єкти прав власності на нерухоме майно.

У зв'язку з цим також планувалося внести зміни до законодавства про створення або визначенні незалежного органу державного нагляду у сфері забезпечення права доступу до публічної інформації.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: