НБУ до кінця року визнає проблемними 12 банків - банкір

Четвер, 11 грудня 2014, 14:25

Національний банк має намір до кінця 2014 року визнати проблемними ще 12 банків.

Про це заявив голова наглядової ради банку "Національний кредит" Андрій Оністрат під час конференції "Реформа фінансового сектора : реальність і перспективи", передає "Інтерфакс-Україна".

"У нас є статистика Нацбанку, який анонсував, що до кінця року до переліку проблемних банків потраплять ще 12. Тобто до кінця року ми матимемо умовно живих 112 банків", - заявив він.

За оцінкою банкіра, на сьогодні умовно платоспроможними є лише 124 банки із 166, що діють у країні: до категорії проблемних банків уже віднесено 13 банків (затримують платежі) і ще 12 банків є неплатоспроможними (узагалі не виконують зобов'язань), тоді як у 17 банках працює тимчасова адміністрація.

Реклама:

Оністрат прогнозує, що з урахуванням можливої націоналізації та відходом від справ низки іноземних банків банківська система країни стиснеться до 40-50 банків, зокрема до 10 державних банків і 10 банків з іноземним капіталом.

Банкір зазначив, що кожна нова інформація держорганів про ліквідацію або запровадження тимчасової адміністрації в банк знижує довіру вкладників, і виступив за спрощення системи злиття й поглинання фінустанов.

Крім того, він зазначив, що поки що банки з іноземним капіталом утримуються від втечі з країни зусиллями Нацбанку.

"Вони лежать і мріють, але не знають, як (піти). Але наш регулятор їх не відпустить, оскільки сьогодні це єдине джерело для отримання капіталу ззовні", - заявив він.

За його даними, для забезпечення надходження зарубіжного капіталу потрібне радикальне поліпшення інвестиційного клімату: розв’язання проблеми із захистом прав кредиторів, корумпованістю судів.

Окрім того, банкір нагадав про значний негативний вплив на банки війни на сході країни: у кожного великого банку в Донецькій та Луганській області сконцентровано 25-33% від кредитних портфелів, що призводить до формування негативного значення капіталу в таких фінустанов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!