ЄС збирається імпортувати ізраїльський газ

Середа, 10 грудня 2014, 14:41

Європейський союз планує імпортувати газ з офшорних родовищ біля берегів Ізраїлю транзитом по морському газопроводу через Кіпр і Грецію.

Таке рішення пов'язано з необхідністю зменшення залежності від Росії. Вартість проекту оцінюється в 3,5 - 5 млрд євро.

"Це цікавий проект. Він міг би грати важливу роль у диверсифікації наших поставок", - заявив заступник міністра промисловості Італії Клаудіо Де Винченти, передає Bloomberg.

Проблема пошуку альтернативних джерел особливо гостро постала для ЄС після рішення Москви відмовитися від реалізації проекту "Південний потік" вартістю 45 млрд доларів. Економісти оцінюють запаси ізраїльського газу в 1 трлн кубометрів.

Реклама:

Проте реалізації проекту заважають певні труднощі: передбачуваний маршрут між Кіпром і грецьким островом Крит проходить через глибокі води.

"Ділянка газопроводу між Кіпром і Критом, як випливає з пропозиції Кіпру і Греції, представляє певні складності. Самим вірним рішенням буде проведення оцінки економічної доцільності проекту", - сказав заступник голови Єврокомісії Марош Шевчович.

Греція, Болгарія і Румунія побудують загальний газопровід. ЄС, крім іншого, працює над проектом так званого південного газового коридору для постачання блакитного палива в обхід Росії з прикаспійського регіону і з Близького та Середнього Сходу.

Дзеркало тижня

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: