Європа знайшла альтернативу "Південному потоку"

Середа, 10 грудня 2014, 09:50

Європа обрала новий пріоритетний проект газопроводу - "Південний газовий коридор", по якому в ЄС має піти газ з Каспійського регіону.

Про це заявив у вівторок єврокомісар у справах Енергетичного союзу Марош Шефчович в ході засідання Ради Євросоюзу, яке було присвячене проблемі "Південного потоку", повідомляє "Прайм".

"Перший газ з "Південного газового коридору" повинен надійти в Європу до 2019 року", - пообіцяв Шефчовіч.

При цьому європейський чиновник зазначив, що міністри енергетики країн ЄС в ході засідання розглянули можливості спрощення політичних і бюрократичних проблем при реалізації цього європейського енергетичного проекту, а також надання сприяння у вирішенні цих проблем між його учасниками за межами Євросоюзу.

Реклама:

Міра актуальна, при тому що російському "Південному потоку" Брюссель полегшити політичні та бюрократичні проблеми не захотів, через що в підсумку Москва відмовилася від проекту.

"Південний потік" ніколи не був реальним пріоритетом Єврокомісії, - коментує завідувач сектору економічного департаменту Інституту енергетики та фінансів Сергій Агібалов. - Брюссель завжди намагався знизити залежність від "Газпрому" і шукав альтернативних постачальників, так що торпедування "Південного потоку" було чисто політичним рішенням".

ПГК об'єднує кілька проектів газопроводів, призначених для постачань з Каспійського регіону до Європи в обхід Росії.

Раніше в ПГК входив навіть проект Nabucco, який на сьогоднішній день фактично провалився. Зараз можна говорити про проект розширення Південно-Кавказького газопроводу, по якому азербайджанський газ дійде до Туреччини, і його продовження - Трансанатолійський і Трансадріатичний газопроводи (TANAP і TAP відповідно).

За словами Шефчовіча, ЄС уже отримав запевнення Азербайджану і Туреччини в прихильності реалізації проектів з ПГК.

Також в рамках ПГК розглядається варіант Транскапійского газопроводу, яким в Європу повинен піти газ з Туркменістану.

За словами Шефчовіча, ЄС має намір активізувати будівництво газопроводів місцевого значення в Південній Європі для її з'єднання з енергосистемою інших країн ЄС.

"Ми також повинні вивчити можливості додаткових інвестицій у цю інфраструктуру", - сказав європейський чиновник.

Російський "Південний потік" передбачав постачання 63 млрд кубометрів (з них 14 млрд кубів буде отримувати сама Туреччина). Такою ж повинна бути потужність альтернативного російського газопроводу, який після відмови від "Південного потоку" Росія вирішила прокласти через Туреччину, створивши там хаб для поставок в Європу.

Однак проблема інфраструктури стосується і російського проекту. Справа в тому, що і у самій Туреччині немає потужностей для прийому, зберігання та транзиту запланованих Росією обсягів газу.

Враховуючи, що новий російський газопровід і ПГК в Туреччині перетнуться, може виникнути інфраструктурна конкуренція.

Крім того, перед Росією може знову постати питання Третього енергопакету, від якого вона, здавалося, позбулася, відмовившись від "Південного потоку".

Справа в тому, що Туреччина веде переговори про вступ до Євросоюзу, і якщо воно відбудеться, турецька влада буде гармонізувати своє законодавство з європейським.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: