Продовольче ембарго вже обійшлося росіянам у 45 мільярдів - експерти

Понеділок, 1 грудня 2014, 15:07

Продовольче ембарго, введене Росією 7 серпня цього року, обійшлося росіянам вже в 44,7 млрд рублів.

Про це йдеться в дослідженні, проведеному Інститутом стратегічного аналізу ФБК.

Додаткові витрати за рік можуть становити 147,3 млрд рублів.

Оцінка наслідків антісанкцій грунтувалася на визнанні факту прискорення інфляції в результаті цих дій, наголошується в повідомленні ФБК.

Реклама:

Те, що проблема інфляції загострилася в результаті продовольчого ембарго, було відзначено як в прогнозі соціально-економічного розвитку РФ на 2015 рік і на плановий період 2016-2017 років, так і в основних напрямах єдиної державної грошово-кредитної політики на 2015 рік і період 2016 і 2017 років, нагадує директор Інституту Ігор Ніколаєв.

Експерти називають кілька причин прискорення інфляції в результаті продовольчого ембарго. Перш за все, це зниження пропозиції товарів і, як наслідок, - зростання цін на них.

Крім того, в умовах характерного для російської економіки недостатнього рівня конкуренції виробники і продавці товарів мають схильність до підвищення цін.

Ситуація ускладнюється і за рахунок зростання транспортних витрат, оскільки товари надходять або з більш далеких регіонів, зокрема, з Південної Африки, або з тієї ж Європи, але обхідними шляхами.

Як зазначається в повідомленні, "економічна ціна антісанкцій оцінювалася як додатковий обсяг витрат домогосподарств на продовольчі товари, імпорт яких з ряду країн був заборонений".

Як показали розрахунки, введення продовольчого ембарго призвело до того, що продовольчі товари, які підпали під ембарго, які могли б сумарно коштувати 2729 рублів в розрахунку на людину в місяць, стали коштувати 2813 рублів. Таким чином, кожен росіянин заплатив в місяць на 84 рубля більше.

Зокрема, витрати на м'ясо та м'ясопродукти в жовтні на одну особу становили 1346,7 рубля, без "ефекту санкцій" цей показник був би нижче - 1281,9 рубля.

Загальне зростання витрат на продовольство всіх домашніх господарств у серпні-вересні зросло на 12 млрд 272 млн рублів в середньому в місяць, за період продовольчого ембарго - 44,7 млрд рублів.

При цьому автори дослідження відзначають, що з кінця листопада 2014 року на прискоренні інфляції буде все більшою мірою позначатися ослаблення рубля.

Підкреслюючи масштабність економічної ціни антісанкцій, Миколаїв нагадав, що, наприклад, всі витрати федерального бюджету на охорону навколишнього середовища в 2014 році повинні становити 54,8 млрд рублів.

РФ з 7 серпня заборонила постачання м'яса та м'ясопродуктів, риби та морепродуктів, молока і молочних продуктів, овочів, фруктів і горіхів з США, ЄС, Канади, Австралії та Норвегії, які застосували антиросійські санкції у зв'язку з подіями на Україні. Заборона введена на один рік.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!