Шлапак знову називає економічно обґрунтованим курсом 12,5-12,9

П'ятниця, 7 листопада 2014, 20:37

Падіння гривні в останні дні до рівня близько 15 гривень за долар викликане воєнними ризиками і панічною реакцією на них населення, тоді як економічно обґрунтований рівень курсу національної валюти залишається в межах 12,5-12,9 гривні за долар.

Про це заявив міністр фінансів Олександр Шлапак в ефірі телеканалу "Україна" в п'ятницю увечері, передає "Інтерфакс-Україна".

"Головний винуватець - війна і ті, хто її розв'язав. Треба заспокоїтися. Паніка є шкідливою для держави і для кожного громадянина", - сказав він.

Шлапак зазначив, що зовнішньоторговельне сальдо України було позитивним і за курсу гривні до 13 гривні за долар.

Реклама:

На думку міністра, за ситуацію на валютному ринку, певною мірою, відповідальним є Національний банк, однак це і "спільна відповідальність" уряду.

Як повідомлялося, перед парламентськими виборами НБУ шляхом адміністративних обмежень і збільшенням валютних інтервенцій фактично зафіксував курс на рівні близько 12,95 гривні за долар, однак розміру інтервенцій було недостатньо для повного задоволення попиту, що призвело до появи "чорного ринку", на якому курс сягнув 14,2-14,5 гривні за долар.

Через тиждень НБУ частково скасував обмеження, скоротив розмір інтервенцій і опустив офіційний курс до історичного мінімуму в 14,47 гривні за долар, однак на міжбанку та "чорному ринку" гривня в п'ятницю впала нижче рівня 15 гривні за долар.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: