Російський рубль оновив абсолютне дно

П'ятниця, 7 листопада 2014, 19:11

Рубль у п'ятницю відзначився на абсолютних мінімумах через попит на валюту в умовах скасування безлімітних інтервенцій Центробанку, після чого різко зріс, сформувавши найбільш широкі торговельні внутрішньоденні діапазони з часу дефолту 1998 року.

Про це повідомляє "Reuters".

Долар до 17:30 МСК знизився до 46,63, а євро - до 57,87, і валюта США втратила піввідсотка, а єдина європейська - третину відсотка в порівнянні з попереднім закриттям.

Учасники ринку зв'язали корекційний відскік рубля з фіксацією прибутку в спекулятивних довгих позиціях напередодні вихідних днів і в очікуванні кроків регуляторів щодо уповільнення девальвації, яка приймала в останні дні панічний характер через підключення населення до купівлі валюти.

Реклама:

Увечері короткочасну підтримку надали заяви Центробанку про готовність збільшити валютні інтервенції в будь-який момент в умовах ажіотажного попиту на валюту який, на думку регулятора, створює передумови для ризиків фінансової стабільності. Свою роль могло зіграти і локальне відновлення ввечері нафтових котирувань.

Високу волатильність провокувала низька ліквідність валютного ринку, який втратив будь-які орієнтири після рішення Центробанку припинити безлімітні валютні інтервенції. При цьому учасники ринку не бачать безпосередніх новинних приводів для такого різкого відновлення рубля, пояснюючи це в основному спекулятивною перекупленістю валюти.

"Люди закривають довгі позиції на вихідні, плюс жахлива ліквідність, коли малі обсяги призводять до сильних коливань на ринку. Небезпека фактора додаткових інтервенцій ЦБ тяжіє над ринком, ринок боїться якихось нетрадиційних заходів з боку Центробанку, особливо на тлі того, що люди стали штурмувати обмінники", - сказав Дмитро Дєєв з банку Credit Suisse.

На початку дня долар і євро відзначилися на історичних піках - 48,65 і 60,27 рубля, тоді як через кілька годин валюти сформували сесійне дно на 45,68 і 56,70 відповідно, втративши від піків 6 відсотків вартості, і такі коливання - рекордні для російського валютного ринку за останні 16 років.

Всього з початку року рубль втратив в ціні майже третину вартості проти долара і більше 20 відсотків - до євро.

Рубль почав сьогоднішнє відновлення з абсолютних мінімумів після чуток про можливу зустріч керівництва ЦБР і Мінфіну, тема якої була невідома.

Джерело Рейтер у Банку Росії повідомляло, що в п'ятницю проходила нарада у голови ЦБР Ельвіри Набіулліної, але не назвало повістку зустрічі.

У п'ятницю ж стало відомо, що глава російського Мінфіну назвав обвалення курсу рубля спекулятивним і сказав, що чекає його зміцнення найближчим часом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!