Коломойський відсудив у "сім'ї" 45% акцій "Укрнафтобуріння"

П'ятниця, 7 листопада 2014, 17:35

Група Приват Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова з другої спроби відсудила у "сім'ї" газовий бізнес.

Про це пише "ЛігаБізнесІнформ".

Як зазначається, 22 жовтня Київський апеляційний господарський суд скасував договір купівлі-продажу 45% акцій однієї з найбільших в Україні газовидобувних компаній - "Укрнафтобуріння".

Два роки тому Коломойському довелося продати ці акції за номінальною вартістю структурам, близьким до колишніх соратників Віктора Януковича - Едуарду Ставицькому та Андрію Клюєву.

Реклама:

Група Приват володіла 90% "Укрнафтобуріння" через офшорну компанію Deripon Comercial Ltd. В грудні 2012 року Коломойському довелося продати половину своїх акцій новоствореним британським компаніям Ariana Business Ltd і Ares Systems Ltd.

Кінцевим власником цих структур є підприємці, близькі до Віктора Януковича - Микола Злочевський з часткою 10%, а також Андрій Клюєв та Едуард Ставицький. 8 вересня Господарський суд Києва відмовив приватівській компанії в задоволенні позову. Deripon Comercial Ltd подала апеляцію, яка була задоволена в повному обсязі.

22 жовтня Київський апеляційний господарський суд визнав недійсними угоди з продажу 45% акцій Ariana Business і Ares Systems і зобов'язав номінальних утримувачів цього пакета зарахувати продані акції на рахунки Deripon Comercial Ltd.

У 2012 році Ariana Business і Ares Systems заплатили за покупку 45% акцій "Укрнафтобуріння" 133 310 гривень. В той час, як ринкова ціна цього пакета становила майже 265 млн гривень, йдеться в рішенні суду. Юристи групи Приват змогли переконати суд, що операція була здійснена під тиском.

"Всі активи компанії на той момент перебували у податковій заставі через борги по платежах до бюджетів. Крім того, ліцензія "Укрнафтобуріння" на розробку Сахалінського родовища була анульована міністерством (Мінприроди). По суті, ці обставини суд розцінив як штучні, щоб змусити провести операцію", - розповів представник компанії Бізнес-Інвест, яка виступала брокером в угоді.

Втім, власники Ariana Business і Ares Systems без боротьби віддавити свої активи не збираються. У вересні Ariana Business подала позов до Київського господарського суду з вимогою визнати недійсним статут "Укрнафтобуріння" в частині участі групи Приват в капіталі цієї компанії. Правда, шанси у "сім'ї" відстояти свій бізнес невеликі.

"Укрнафтобуріння повністю перебуває під контролем Привату ще з квітня цього року. Це стосується і керівництва компанії і укладених угод. Навіть якщо суд стане на сторону цих структур, це ні на що не вплине", - розповів акціонер однієї з газовидобувних компаній.

Раніше повідомлялося, що Коломойському не вдалося відсудити 45% акцій "Укрнафтобуріння", які він майже подарував бізнесменам з оточення Януковича в 2012 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: