"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" купуватиме газ у "Газпрому", коли захоче

Середа, 5 листопада 2014, 17:03

Підписані в Брюсселі тимчасові домовленості дозволяють НАК "Нафтогаз України" замовляти газ у ВАТ "Газпром" за гнучким графіком і без умови "бери або плати".

Про це повідомляє прес-служба "Нафтогазу" з посиланням на голову правління Андрія Коболєва.

Як зазначається, умовою відновлення поставок російського газу Україні було перерахування "Нафтогазом" 1,45 млрд доларів за газ, поставлений "Газпромом" в листопаді-грудні 2013 року і квітні-червні 2014 року. "Нафтогаз" здійснив цей платіж 4 листопада.

За словами голови правління, умови угоди дозволяють купувати російський газ для балансування системи в моменти пікового споживання.

Реклама:

"Припустимо, ми бачимо, що українські споживачі відбирають більше газу, ніж можуть забезпечити всі інші ресурси, і нам буде потрібний додатковий газ. Тоді ми скористаємося своїм правом купити газ у Газпрому. Основним постачальником імпортного газу до України цієї зими залишаються європейські компанії", - заявив Коболєв.

Він також повідомив, що сумарний об'єм газу, який "Нафтогаз" закупить цієї зими, безпосередньо залежить від українських споживачів.

"Чим раціональніше ми будемо витрачати запаси газу, які в нас є, тим менше імпортного газу нам доведеться купувати. Дві третини споживання газу в зимовий період припадає на домогосподарства. Дуже гарячі батареї і відкриті вікна в будинках - кращий спосіб збільшити закупівлі російського газу", - підкреслив глава компанії.

Нагадаємо, сумарний платіж за 11,5 млрд кубометрів поставленого і раніше несплаченого газу становитиме 3,1 млрд доларів, що припускає розрахунок за ціною 268,5 доларів за тисячу кубометрів.

Рішення про остаточні розрахунки між сторонами за газ, поставлений "Газпромом" "Нафтогазу" з 2010 року, буде прийнято трибуналом при Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма. Брюссельські домовленості є тимчасовим рішенням і не впливають на позиції сторін в суді.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!