Банкіри погіршили курсові прогнози до 14 гривень за долар - опитування НБУ

Середа, 5 листопада 2014, 12:24

Українські банкіри в третьому кварталі 2014 року оцінили очікуване послаблення курсу гривні в найближчі 12 місяців у середньому до 14 гривень за долар, тоді як у другому кварталі відповідний прогноз становив 11,9 гривні за долар.

Опитування Національний банк проводив серед кредитних менеджерів банків із 25 вересня по 14 жовтня.

Свої оцінки надали 65 банків (їх частка в загальному обсязі активів банківської системи країни становить 91%).

"У третьому кварталі банки-респонденти зберегли негативні макроекономічні очікування. Зокрема, зросли девальваційні (середній курс становитиме 14,0 грн/$1) та інфляційні (зростання цін становитиме 15,5% у наступні 12 місяців) очікування", - зазначено в результатах опитування, текст яких має агентство "Інтерфакс-Україна".

Згідно з опитуванням, більшість банкірів чекають на прискорення падіння ВВП у наступні 12 місяців.

Водночас очікування банків щодо зниження цін на нерухомість послабшали.

За даними опитування, в четвертому кварталі банки очікують, що посилення стандартів (внутрішні нормативи та критерії, якими керується банк у своїй кредитній політиці) за всіма видами кредитів юридичним і фізичним особам продовжиться.

"Банки очікують, що попит на кредити юридичним особам зростатиме (у жовтні-грудні) за винятком довгострокових кредитів і кредитів в іноземній валюті. Водночас попит на кредити з боку домогосподарств знижуватиметься", - прогнозують банкіри.

Згідно з підсумками опитування, зростання попиту на кредити обумовлене обмеженістю запасів та оборотних коштів, а також потребами підприємств у реструктуризації боргів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!