Фірташ знову лобіює об'єднаний ринок ЄС, України та Митного союзу

Понеділок, 3 листопада 2014, 20:54

Власник Group DF, український бізнесмен Дмитро Фірташ, з весни очікував рішення австрійської влади з питань його екстрадиції в США, знову закликає ЄС, Україну і Росію з Митним союзом до створення об'єднаного ринку замість загострення відносин і взаємних санкцій.

Про це він сказав на другому круглому столі "Україна в Європі : мир і розвиток" у Відні в понеділок, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ясно, що передусім потрібен мир, без миру нічого не буде ... Наша мета - об'єднання ринку в 700 млн осіб: Європа, Україна і Росія з Митним союзом", - сказав він.

Фірташ вважає, що з урахуванням девальвації гривні на 60%, накопичених боргів та темпів падіння української економіки, подальша втрата ринків Росії та МС, на які припадає близько третини експорту, буде для неї згубним.

Реклама:

Він нагадав, що Митний союз з 1 січня 2015 року вводить свої процедури, яких треба дотримуватися для доступу на цей ринок, що є додатковим ризиком для українських експортерів.

"Ми маємо сьогодні нову ситуацію: навіть не держави конкурують одна з одною, а наддержави", - наголосив бізнесмен.

На його думку, в таких умовах бізнес має впливати на вироблення політичних рішень у своїх країнах, лобіюючи велику їх кооперацію.

Фірташ висловив сподівання, що з обранням нового парламенту і формуванням більшості, в Україні розпочнуться реформи, що полегшать становище бізнесу.

Голова Російського союзу промисловців і підприємців Олександр Шохін у своєму виступі на круглому столі зазначив, що санкції чинять негативний вплив на фінансовий стан та технологічний розвиток російських компаній, однак негативно позначаться і на економічній стабільності країн ЄС.

"Якщо російські компанії почнуть оголошувати дефолти, то передусім постраждають європейські кредитори та інвестори, у яких в заставі перебувають акції російських компаній", - зазначив він.

Глава РСПП закликав європейський бізнес активніше тиснути на свої уряди з приводу скасування санкцій, однак допустив, що визнання МЗС Росії "виборів" на Донбасі може призвести до нових санкцій.

У свою чергу європейські представники зазначили, що останні події в Україні підірвали довіру до Росії та її керівництва, і тепер необхідні реальні кроки з боку Москви, щоб цю довіру відновити.

Голова Німецько-української парламентської групи в Бундестазі Карл-Георг Вельманн зазначив, що необхідною умовою для встановлення миру в Європі є розвиток економічного партнерства в регіоні.

"Ми всі - ЄС, Україна і Росія - маємо знайти спільне рішення, що дозволить врегулювати ситуацію. Таке рішення має влаштовувати всі сторони, і ним може бути створення спільного ринку ЄС, України та Росії, Митного союзу", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: