"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Голова ОПЕК пов'язав поточну ціну на нафту зі спекуляціями на ринку

Четвер, 27 листопада 2014, 13:57

Однією з причин нинішнього падіння ціни на нафту є спекулятивний фактор.

Про це заявив виступаючий від імені голови Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) - Лівії - віце-прем'єр країни Абдурахман Ахатар Аль Ахіріш на відкритті 166-й сесії ОПЕК, пише Прайм.

"Рясна пропозиція, попит, що посилюється, долар і невизначеність глобального економічного зростання були ключовими факторами поточного цінового тренду. Крім того, як ОПЕК помічала, вплив спекулятивної діяльності на ціну нафти також був важливим фактором", - сказав він.

З червня вартість бареля нафти сорту Brent обвалилась приблизно на 30%.

Реклама:

Основна причина цього падіння, на думку управління енергетичної інформації США (EIA), полягає у зростанні видобутку нафти в США і обсягу поставок сировини з Саудівської Аравії на світовий ринок.

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) прогнозує зниження споживання нафти в першому кварталі 2015 приблизно на 1%, до 92,6 млн барелів на день.

На думку МЕА, поточна ситуація посилює тиск на ОПЕК, тому організації все важче буде відмовитися від зниження квот на видобуток.

Зниження прогнозів щодо попиту на нафту в світі супроводжується спекуляціями про загрозу "цінової війни" в експортному картелі ОПЕК, що забезпечує близько 40% світових поставок сировини.

Ринок звужується, і постачальники нафти починають боротися один з одним за частку в глобальних продажах, вважають експерти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: