"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фірмам Ставицького дали розробляти два перспективні родовища в Україні - розслідування

Середа, 26 листопада 2014, 16:32

Компанії "Авантаж Енерго" та "Слобіднафта", пов'язані з екс-міністром Едуардом Ставицьким, 12 листопада виграли конкурси з отримання дозволів на розробку двох перспективних родовищ газу та нафти.

Про це йдеться в сюжеті "Слідство.Інфо".

Так, 12-го листопада Державна служба геології та надр провела аукціон з продажу дозволів на видобуток корисних копалин. Серед іншого на продаж виставили два перспективні родовища газу та нафти – Біличівську площу в Полтавській області та Лосищинську ділянку в Сумській.

Змагалися за них лише дві київські компанії - "Авантаж Енерго" та "Слобіднафта". Вони й поділили обидві ділянки між собою, перемагаючи по черзі.

Реклама:

"Початкову ціну в 3 мільйони обидві фірми підняли на вісімдесят тисяч гривень, тобто заледве більше 3%", - зазначається в сюжеті.

Засновниками фірм є дві офшорні компанії з Панами та Сейшельських островів. Директором ТОВ "Авантаж-Енерго" є Наталія Гребенюк, директором ТОВ "Слобіднафта" - Руслан Марченко. В сюжеті журналісти довели пов’язаність обох фірм і те, що обидва директори сидять в одному і тому ж офісі.

При цьому номер телефону, офіційно вказаний "Слобіднафтою" як контактний, належить київській фірмі "Китпред", яка торгує запчастинами для китайських авто. "Китпред" розшифровується як "китайське представництво".

У довідниках директором цієї фірми вказаний Ден Сяосю, а менеджером з продажів – згаданий Руслан Марченко.

Згідно з даними єдиного державного реєстру, Наталя Гребенюк є співзасновницею громадської організації "Українсько-Китайський Центр" спільно з Деном Сяосю, керівником Руслана Марченка у фірмі з продажу китайських запчастин.

Також Гребенюк очолює приватне підприємство "Торговий Центр "Ленінградський", засновником якого є китаянка Цзінь Лінь – дружина Дена Сяосю.

За даними журналістів, у віснику Верховної Ради - газеті "Голос України" Ден Сяосю згадується як радник міністра енергетики Едуарда Ставицького.

Минулого року, коли Ставицький був ще при міністерській посаді, він призначив Дена Сяосю координатором державної програми заміщення природного газу кам’яним вугіллям. Цей проект передбачав переведення українських ТЕЦ з газу на вугілля за китайський державний кредит у чотири мільярди доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!