Банкомати на неконтрольованих територіях треба відключити - НБУ

Середа, 26 листопада 2014, 12:53

Банкомати та POS-термінали повинні бути відключені на неконтрольованих українською владою територіях в зоні проведення АТО в Донецькій і Луганській області.

Про це повідомили в Нацбанку, роз'яснюючи позицію регулятора щодо поточного режиму проведення розрахунків на таких територіях, передає "Інтерфакс-Україна".

"Обслуговування платіжних карток фізосіб при проведенні розрахунків у торговельних мережах населених пунктів, що не контролюються українською владою, не відбуватиметься (АТМ та POS-термінали будуть відключені)", - вказується в повідомленні НБУ.

Разом з тим, згідно з повідомленням, поточні вимоги НБУ не передбачають заборону на обслуговування платіжних карт, випущених банківськими установами для фізосіб проживають на непідконтрольних українській владі територіях при проведенні розрахунків на територіях підконтрольних Києву.

Реклама:

У НБУ нагадали, що відповідно до вимог пункту 1 постанови НБУ №466 банки України повинні призупинити здійснення всіх видів фінансових операцій в населених пунктах, що не контролюються українською владою.

"НБУ не встановлював жодних обмежень, які стосувалися порядку обслуговування громадян, зареєстрованих в Луганській та Донецькій областях, які проживають поза зоною проведення АТО, і не обмежував їх право розпоряджатися своїми доходами і заощадженнями", - підкреслили в Нацбанку.

У НБУ також зазначили, що банки відновлять фінансові операції після переходу району/міста обласного значення Донецької та/або Луганської областей під контроль української влади.

"Технічно банки можуть відключити всіх користувачів, зареєстрованих на неконтрольованих територіях. Але не думаю, що це станеться насправді", - прокоментував ситуацію голова комітету асоціації "Український кредитно-банківський союз" щодо розвитку ринку фінансових послуг Юрій Блащук.

При цьому він зазначив, що банкам, ймовірно, належить вилучити свої термінали з роздрібних точок, що знаходяться на неконтрольованих територіях.

"Людина, що покинула зону АТО, може користуватися своїми картками та рахунками вільно, якщо банк організував обслуговування таких рахунків у своїх підрозділах на підконтрольній українській владі території", - додав координатор комітету банківських продуктів та правового забезпечення НАБУ Дмитро Глинський.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!