"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Суд розділив гроші Лазаренка між США і банком в Антигуа - ЗМІ

Середа, 26 листопада 2014, 09:12

Суд у Вашингтоні схвалив угоду, згідно з якою банк на острівній державі Антигуа отримує частину від майже 250 млн доларів, що належали колишньому українському прем'єр-міністру Павлу Лазаренку, а майже 75 млн доларів, з високою часткою ймовірності, надійдуть на рахунки американського уряду.

Про це пише "ЛігаБізнесІнформ" з посиланням на Голос Америки.

У виданні нагадали, що паралельно з судом над Лазаренком в Каліфорнії, в американській столиці в 2004 році був розпочий процес конфіскації його майна.

Всього американській системі правосуддя вдалося встановити місцезнаходження близько 250 млн доларів, які були виведені з України корупційним шляхом і знаходяться на рахунках в острівних державах Антигуа і Гернсі, Литві, Ліхтенштейні та Швейцарії. На ці гроші претендували багато сторін, включаючи самого Лазаренка і російський "Газпром".

Реклама:

Серед них і банк "Еврофед", який був заснований Лазаренком на Антигуа, але зараз управляється призначеним судом ліквідатором. Банк пішов на мирову з урядом США, який також є однією зі сторін процесу, і погодився на зняття претензій здебільшого грошей. 

"Приблизно 23% (коштів Лазаренка) йдуть в банк "Еврофед" для погашення витрат на юристів, судові витрати і для розподілу між тими вкладниками банку, які не були асоційовані з Лазаренком. Банк Еврофед знімає свої претензії щодо залишку грошей. Виходить, що близько 75 млн доларів будуть надані в розпорядження США", - заявив виданню партнер юридичної компанії AGG Джин Берд.

За його словами, "мирова" стосується тільки 100 млн доларів з 250 млн доларів коштів Лазаренка.

Частка, яку повинні отримати США, ще оскаржується, але юрист оцінює шанси уряду їх отримати, як дуже високі. Крім цього залишається ще 150 млн доларів, заморожених на рахунках в Гернсі і Швейцарії, на які також претендує уряд Сполучених Штатів.

"У України була можливість претендувати на ці гроші, коли в 2004 році цю справу було розпочато. Наскільки мені відомо, Україні прийшло повідомлення про те, що існує суперечка на рахунок цих грошей. Україна в той час прийняла рішення не брати участь у цьому процесі або не прийняла ніякого рішення. у 2007 році я зустрічався з представниками Мінюстиції України і пропонував зайнятися цією справою з боку України. Тоді в України ще був шанс. На сьогоднішній момент офіційно увійти в цю справу у України шансу практично немає, так як пройшло багато часу і перше, що запитає суддя, а де ви були раніше. Справа вже добігає кінця", - додав Берд.

Однак, за його словами, Україна має можливість претендувати на гроші, виведені колишнім прем'єр-міністром корупційним шляхом.

"Існують прецеденти, коли ті гроші, які США конфіскували у іноземних осіб, визнаних винними в порушенні американських законів, були використані для фінансування проектів у цих країнах. Наприклад, така ситуація склалася в Казахстані.

Була створена спеціальна організація, якій була передана принаймні частина грошей і яка вела проекти в Казахстані", - зазначив він. Для цього юрист пропонує українському уряду вже зараз ініціювати переговори на цю тему з Міністерством юстиції США.

Нагадаємо, раніше американська влада конфіскували палац Павла Лазаренка в місті Новато, Каліфорнія.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: