Агрохолдинг "Мрія" підозрюють в ухиленні від сплати податків

Вівторок, 25 листопада 2014, 20:20

Один з найбільших українських агрохолдингів "Мрія", який недавно оголосив про технічний дефолт, підозрюється в ухиленні від сплати податків.

Про це йдеться в cтатті "Економічної правди".

Про підзори щодо ухилення сплати податків йдеться в ухвалах  Романівського районного суду Житомирської області. Ці документи є у вільному доступі в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Згаданими ухвалами районний суд задовольнив клопотання слідчих на ознайомлення із податковими і статутними документами низки підприємств, які входять у структуру агрохолдингу "Мрія". Відповідні документи правоохоронці затребували в рамках порушеної кримінальної справи.

Реклама:

Мова йде про низку ТОВ: "Романів-агро", "Романів-агроком", "Сатурн агро" та "УПТ". Усі вони належать агрохолдингу. Їх засновниками є ТОВ "Група компаній "Мрія агро" та ТОВ "Мрія агрохолдинг", які володіють більшістю фірм холдингу.

В обґрунтуванні клопотання наголошується, що упродовж 2013 року "Мрія агрохолдинг" за допомогою товариств, якими зацікавилися правоохоронці, створила фіктивні валові витрати на суму понад 1 млн грн.

У ході розслідування слідчі також встановили, що група компаній "Мрія агро" та "Мрія агрохолдинг" є засновниками ТОВ "Рітоліс".

Засноване ТОВ було у грудні 2013 року. Статутний фонд - 1 тис грн. Водночас, за даними судових рішень, підприємство у 2013 році задекларувало 71 млн грн валового доходу.

За даними ДП "Інформаційно-ресурсний центр", основний вид діяльності ТОВ "Рітоліс" - вирощування зерна та насіння. Проте у профільних базах воно ніде не згадується, за винятком хіба що житомирського сайту аграрних оголошень. З 16 жовтня 2014 року ТОВ перебуває у стані припинення діяльності.

Засновник у підприємства, відповідно до Єдиного державного реєстру - Андрій Ковальчук. Слідчі у своєму клопотанні називають цю людину "підставною особою", на яку ТОВ зареєстрували "невстановлені особи".

В ухвлах суду також зазначається, що протягом 2013-2014 років з рахунків ТОВ "Рітоліс" було перераховано близько 130 млн грн шести фірмам.

Причому 71 млн грн ТОВ отримало наприкінці 2013 року як кредит і в той же день розіслало шести компаніям. Майже таку ж суму було перераховано протягом 2014 року лише одній з цих фірм - ТОВ "Торгоптдевелопмент".

Суми, млн грн

Отримувачі, ТОВ

Юридичні адреси отримувачів

16,6

"Джі груп трейдинг"

Сватове, вул. Новостаробільська, 32

17,275

"Сент невіс трейд"

Чернігів, вул. Старобілоруська, 61А

5

"Фрейзер кепітал"

Сватове, вул. Новостаробільська, 32

10

"ТРК-7"

Сватове, вул. Заводська,13

10,44

"Вітерра ІНК"

Сватове, вул. Новостаробільська, 32

71

"Торгоптдевелопмент"

Старобільськ, вул. Південна, 1

"Вказані підприємства фактично знаходяться за однією адресою, а їх банківські рахунки відкриті у ПАТ "КБ "Хрещатик" та ПАТ "Діві банк". Вони мають ознаки фіктивності. Ймовірно, через них гроші зняті з рахунків та конвертовані у готівку", - зазначається в ухвалі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: