Нацбанк може відмовитися від індикативного курсу

Вівторок, 25 листопада 2014, 16:13

Національний банк розгляне можливість переходу до форми традиційного голландського аукціону та скасування індикативного курсу.

Про це йдеться у  повідомленні Нацбанку на сторінці в Facebook з посиланням на заяву голови НБУ Валерії Гонтарєвої.

Гонтарева підтримала пропозицію продовжити проведення щоденних аукціонів, але зазначила, що банки повинні зазначати реальні котирування валют, щоб не перешкоджати пошуку рівноважного курсу гривні.

"Незабаром регулятор розгляне можливість переходу до форми традиційного голландського аукціону та скасування індикативного курсу", - сказала вона на нараді з керівниками 40 найбільших банків.

Реклама:

Як зазначається, представники НАБУ також наголошували на необхідності збільшення облікової ставки Національного банку до рівня показника інфляції та значного підвищення вимог до обов’язкових резервів банків.

Під час обговорення цих пропозицій зазначалося, що нещодавно НБУ уже підвищив облікову ставку з 12,5% до 14%, тому не вважає за доцільне підвищувати її зараз, адже ставка, що встановлюється під час щотижневих тендерів з надання кредитів рефінансування під заставу ОВДП, нині на рівні 19-20%, а ставка за стабілізаційними кредитами становить 21% і є в рамках інфляції, яка з початку року становила 20,4%.

"Що стосується обов’язкових резервів, то регулятор планує зменшити розмір резервів за валютними вкладами та збільшити розмір обов’язкових резервів за залишками у національній валюті. Ці питання планується розглянути під час засідання правління НБУ вже цього тижня", - йдеться у повідомленні.

Гонтарева повідомила, що Національним банком було прийнято рішення про зниження питомої ваги золота у резервах до 7% плюс/мінус 2%. На сьогоднішній день його частка у резервах становить майже 8% та повністю відповідає зазначеному орієнтиру.

"Ми збалансували свої резерви, упорядкували їх структуру", - зазначила голова НБУ. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!