Росія призупинила поставки вугілля в Україну - джерело

Понеділок, 24 листопада 2014, 13:46

Росія призупинила поставки в Україну вугілля енергетичних марок.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на джерело.

За словами співрозмовника, відвантаження припинено з вечора 21 листопада, при цьому строки поновлення поставок не відомі.

У прес-службі Міністерства енергетики й вугільної промисловості цю інформацію поки не коментують.

Реклама:

У прес-службі ДТЕК, яка на сьогодні є найбільшим імпортером енергетичного вугілля із РФ, повідомили, що нададуть коментар пізніше.

Як повідомлялося, дефіцит окремих енергетичних марок вугілля (пісне й антрацит) виник в Україні в результаті конфлікту на Донбасі, де вугілля цих марок переважно добувалося й де в цей час на складах тільки державних шахт перебуває близько 2 млн тонн такого вугілля.

У Міненерговугілля оцінюють необхідність в імпорті 1-1,2 млн тонн вугілля цих марок на місяць, з яких державному "Центренерго" необхідно близько 330-350 тис. тонн.

У цьому зв'язку Україна налагодила імпорт вугілля із РФ і ПАР. Зокрема, до кінця 2014 року на ТЕС "Центренерго" планувалося поставити 250 тис. тонн вугілля з ПАР за ціною 86 доларів за тонну (110-112 доларів за тонну з урахуванням видатків на навантаження-розвантаження судна, транспортування й інші видатки).

Крім того, укладені контракти на поставку до кінця поточного року 509 тис. тонн вугілля російського походження за ціною $80/тонна (без врахування видатків на доставку). Також укладені договори на поставку вугілля українського походження обсягом 320 тис. тонн за ціною 850 грн/тонна (без ПДВ і витрат на транспортування).

Гендиректор ДТЕК Максим Тимченко 14 листопада повідомив журналістам, що енергохолдинг цього року має намір імпортувати із РФ близько 2,6 млн тонн вугілля дефіцитних на цей час у країні енергетичних марок.

За його словами, на середину листопада ДТЕК уже імпортував із РФ 1,3 млн тонн енергетичного вугілля.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: