Думка експерта: Шахраювати з продажем заставного майна стане складніше

Понеділок, 24 листопада 2014, 13:18

Штучно занижувати вартість квартир і авто для їх продажу на відкритих аукціонах за борги стане складніше.

Про це повідомляє старший юрист департаменту судової практики ЮК "Алексєєв, Боярчуков і партнери" Олександр Ткачук.

Він зазначає, що Верховний Суд надав позичальникам можливість для повернення майна, стягнутого і проданого банком за простроченим кредитом. І після оголошення рішення ВСУ позичальники отримали право оскаржувати такі продажі.

Головним приводом для подібного позову може служити той факт, що оцінка вартості застави проводилася за більш ніж 6 місяців до проведення аукціону.

Реклама:

"Можна з упевненістю сказати, що дане рішення носить позитивний характер не тільки для боржників, але й для кредиторів, в інтересах яких здійснюється примусова реалізація майна, але буде використовуватися більшою мірою недобросовісними позичальниками", - зазначає юрист.

На думку Ткачука, кредиторами воно може бути використано тільки у випадку, якщо останній буде бачити, що майно боржника було продано за явно заниженою ціною і позбавило його можливості погасити свої вимоги в більшій кількості.

За його словами, це рішення ВСУ може застосовуватися тільки до тих застав, щодо яких, на думку законодавця, повинна бути проведена оцінка: нерухомість, транспортні засоби, повітряні, морські та річкові судна.

При цьому ВСУ у своєму рішенні звернув увагу і вказав на те, що порушення вимог законодавства при проведенні торгів, пов'язаних з використанням простроченої оцінки майна, є підставою для визнання торгів недійсними.

"Тепер у разі закінчення шестимісячного терміну дії звіту про оцінку виконавець повинен замовити проведення повторної оцінки. Це має дисциплінувати учасників виконавчого провадження, у тому числі і державних виконавців. Тепер вони повинні будуть стежити за дотриманням термінів проведення виконавчих дій та самого виконавчого провадження", - вважає Ткачук.

Однак, на думку старшого юриста, проблемним у цьому рішенні ВСУ є той момент, що часто подібного роду затягування процедури виконавчого провадження може бути також пов'язане з бездіяльністю торгуючих організацій.

Результатом стане визнання торгів недійсними.

"Не зайвим було б встановити відповідальність виконавців і організаторів аукціону за продаж майна з використанням простроченої оцінки. Це дозволить захистити інтереси боржника і кредиторів", - пропонує старший юрист.

В цілому прийняте рішення ВСУ цілком може спричинити масове оскарження проведених торгів, як мінімум за останні кілька років. І це може стосуватися не тільки пересічних громадян, але і суб'єктів господарювання, так як рішення ВСУ було прийнято у складі 2 палат: цивільної та господарської.

"Звичайно ж, саме по собі оскарження торгів і визнання їх недійсними не обов'язково принесе бажані результати, але може дати можливість потріпати нерви як кредиторам, які отримували гроші від реалізації майна, так і виконавчій службі і державним виконавцям", - констатує Ткачук..

За його словами, також це рішення, можливо, буде використовуватися недобросовісними позичальниками як одна зі спроб для повернення проданого майна, оскільки це спричинить за собою всього лише повторну оцінку і реалізацію майна на аукціоні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!