Пов'язані з Іванющенком компанії, намагаються відсудити у держави майже 140 мільйонів

Четвер, 13 листопада 2014, 19:49

Пов'язані з "регіоналом"-втікачем Юрієм Іванющенком компанії намагаються відсудити у держави майже 140 млн гривень.

Про це йдеться в сюжеті програми "Наші гроші" на телеканалі ZIK.

"Пов'язані з Іванющенком компанії намагаються відсудити у держави майже 140 млн гривень. Це гроші, які фірми друга Януковича планували витягти із бюджету під час однієї з найбільших афер в Україні та не встигли через Революцію", - наголошується в сюжеті.  

Журналісти зазначають, що майже 2 млрд гривень отримали структури Іванющенка за роботи, виконані лише на папері, 140 млн гривень не встигли.

Реклама:

Компанії Іванющенка судяться за так звані "зелені" інвестиції або "кіотські" гроші. Ці кошти, як відомо, спрямовуються на енергозбереження, зокрема, на утеплення, заміну вікон та дверей в школах, лікарнях та дитячих садках. Саме ці роботи мали виконувати компанії, пов'язані з Іванющенком.

За останні роки фірми, близькі до "регіонала", виграли десятки конкурсів та тендерів на ремонт таких об'єктів по всій країні.

Фірм, що "розпилювали" кошти в інтересах "Сім'ї", понад два десятки. І зараз п'ять з них судяться за недоотримані мільйони – "Стек", "Авалон", "Інтертехенерго", "Союз 2007" та "Карпатибудінвест". Остання офіційно належить Юрію Іванющенко, решта оформлені на підставних осіб.

Ці фірми вимагають кошти за роботи, які не були виконані. Ситуація на об'єктах, де повинні були виконуватися роботи, катастрофічна по всій країні, йдеться в сюжеті.

В кінці 2013 року були проведені тендери на виконання робіт по так званим енергозберігаючим проектам, які мали б допомогти утепленню шкіл, заміні вуличного освітлення та іншим соціально-важливим сферам, де можна застосовувати енергозберігаючі технології.

Відповідно до проведеного тендеру, японські та іспанські гроші, отримані Україною в рамках дії Кіотського протоколу, мали б дістатися 11 фіктивним компаніям, в яких в середньому працює по одній людині і "нуль" основних фондів. Деякі компанії взагалі не працювали протягом 2012-2013 років. 

"Економічна правда" уже писала про переважну частину цих фірм, які за ознаками більше схожі на "конвертаційні мийки". Сукупно вони отримали від держави замовлення за "зеленими" проектами на суму 2,95 млрд гривень

Нагадаємо, у 2009-2010 роках Україна отримала близько 470 млн євро від продажу одиниць дозволів на викиди парникових газів Японії та Іспанії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: