Нацбанк підвищив облікову ставку до 14%

Середа, 12 листопада 2014, 19:12

Національний банк з 13 листопада підвищив облікову ставку з 12,5% до 14%.

Про це повідомляє прес-служба Нацбанку.

"Правління Національного банку прийняло постанову "Про регулювання грошово-кредитного ринку" від 12 листопада 2014 року № 719, якою зокрема передбачено встановити з 13 листопада 2014 року облікову ставку в розмірі 14%", - йдеться у повідомленні.

У Нацбанку нагадали, що з 17 липня 2014 року розмір облікової ставки становив 12,5% річних.

Реклама:

Як зазначається, приріст індексу споживчих цін у річному вимірі в жовтні 2014 року збільшився до 19,8% порівняно з 0,5% у січні 2014 року.

"Прискорення інфляції відбувалось як за рахунок підвищення адміністративно регульованих цін та тарифів внаслідок проведення непопулярних, але необхідних реформ, так і через знецінення обмінного курсу гривні відносно долара, яке за січень - жовтень 2014 року становило 58,9%", - йдеться у повідомленні.

Останнє було пов’язане з порушенням рівноваги на валютному ринку України внаслідок накопичених в попередні роки зовнішніх дисбалансів, а також з огляду на погіршення очікувань на фоні соціально-політичних та військових подій в Україні.

"Надскладними залишалися умови функціонування реального сектору економіки, що також негативно позначалося на вартості гривні. Попри суттєві реформістські зусилля уряду та Національного банку основні макроекономічні показники мають тенденцію до погіршення", - повідомляє прес-служба.

Зокрема зниження реального ВВП у ІІІ кварталі становило 5,1% порівняно з 4,6%  та 1,1% у ІІ та І кварталах 2014 року відповідно.

Погіршення динаміки сукупного обсягу виробництва зумовлено подіями на сході України, через які значна кількість підприємств не має змоги проводити господарську діяльність.

Разом з цим взаємні обмеження в зовнішній торгівлі з Російською Федерацією зменшують зовнішній попит на продукцію українських виробників.

Також зазначається, що у липні - жовтні 2014 року після певного зростання відновився відплив депозитів населення в національній валюті - 16,8 млрд гривень.

Також відновилося домінування чистого попиту на готівкову валюту, який у липні - жовтні 2014 року становив 1 млрд доларів.

Починаючи з серпня 2014 року чиста пропозиція іноземної валюти змінилася чистим попитом на неї і на міжбанківському ринку. За серпень-жовтень 2014 року його значення становило 4,6 млрд доларів.

Крім того, погіршення ринкових очікувань та подальша девальвація гривні обумовлюють додатковий інфляційний тиск, який за прогнозами Національного банку залишатиметься підвищеним і на початку наступного року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!