"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" два роки може не повертати Фірташу газ на 1,8 мільярда - ЗМІ

Середа, 12 листопада 2014, 09:59

"Нафтогаз України" отримав право два роки не повертати структурам "віденського в'язня" газ на 1,8 млрд доларів, вилучений ще сім років тому.

Про це пише Вадим Стародубцев у "Діловій столиці".

Як пише автор, в жовтні госпсуд Києва погодився з доводами НАК "Нафтогаз України" і дозволив цій компанії на два роки відстрочити виконання рішення суду зразка 2013 про повернення в газотранспортну систему України 4,75 млрд куб. м газу.

Як з'ясувала "ДС", цей газ був завезений в Україну структурами Дмитра Фірташа і відібраний із системи НАКом за рішенням уряду Юлії Тимошенко в кінці 2007 - початку 2008 років, після чого поставлений в основному для потреб населення і теплокомуненерго.

Реклама:

Після приходу в 2010 році до влади Віктора Януковича структури Фірташа затіяли судові розгляди, вимагаючи повернути їм блакитне паливо. В цьому олігархові допомагав призначений в 2010 році не без його участі керівником "Укртрансгазу" (оператор української ГТС) Сергій Винокуров, який працював в структурах Group DF.

"Нафтогаз" спочатку просив відстрочку для повернення газу на п'ять років і з часом напевно буде домагатися задоволення початкових вимог. Оскільки гостра нестача палива, схоже, буде світити компанії ще дуже довго.

Суперечка між двома держструктурами - "Нафтогазом" і "Укртрансгазом" - стартувала в квітні 2013 року.

Тоді "Укртрансгаз" звернувся в Госпсуд Києва з позовом до НАКу, в якому зажадав повернути 4,75 млрд куб. м "безпідставно одержаного" газу. Паливо, за яке виник спір, було відібрано "Нафтогазом" з ГТС і реалізовано через "дочку" НАКу "Газ України" на українському ринку.

Зокрема, 3,4 млрд кубометрів були поставлені підприємствам комунальної енергетики, близько 1,1 млрд куб. м - для технологічних потреб "Укртрансгазу", 190 млн кубів - бюджетним організаціям, решта - промисловим споживачам.

За даними видання, цей ресурс був завезений ЗАТ "Укргаз-Енерго" за контрактами зі швейцарським трейдером RosUkrEnergo, який контролювали структури "Газпрому" і Фірташа.

Самим ЗАТ на паритетних засадах володіли "Нафтогаз" і RosUkrEnergo, однак оперативний контроль над ним знаходився в близьких до Фірташа менеджерів.

Ще в 2012 г. "Укргаз-Енерго" домоглася в судах рішення про визнання її власником спірних обсягів газу, переданих на зберігання "Укртрансгазу" в 2006 р, і зобов'язала компанію не перешкоджати його відбору.

Втім, виконати це рішення структура Фірташа не змогла, оскільки газ зі сховищ до того часу вже був відібраний.

Щоб повернути його "Укргаз-Енерго", зі складу акціонерів якої торік був виключений НАК "Нафтогаз України", а сама компанія перейшла під контроль Centragas Holding Фірташа, "Укртрансгаз" і затіяв судовий спір зі своєю материнською компанією. Який передбачувано завершився винесенням в жовтні 2013 г. вищим господарським судом вердикту, який зобов'язав "Нафтогаз" повернути спірний газ.

Втім, при всьому бажанні НАК не зміг би цього зробити через дефіцит палива і коштів. А після того як режим Януковича впав, питання повернення блакитного палива відійшов на другий план.

"Нафтогаз", який замість лояльного Фірташу Євгенія Бакуліна очолив  близький до Юлії Тимошенко Андрій Коболєв, згадав про нього лише цієї осені, звернувшись до суду з проханням відстрочити виконання прийнятих раніше рішень.

"Обґрунтовуючи необхідність відстрочки, "Нафтогаз" посилається на те, що з 16 червня по даний час "Газпромом" повністю припинені поставки природного газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!