НБУ не визнає віртуальну валюту Вitcoin

Понеділок, 10 листопада 2014, 14:42

Національний банк розглядає віртуальну валюту Bitcoin як грошовий сурогат, який не забезпечений реальною вартістю і який не може використовуватися на території України як засіб платежу, оскільки це суперечить нормам українського законодавства.

Про це повідомляється на офіційній сторінці регулятора в Facebook.

Як зазначається, згідно з Конституцією (стаття 99), Цивільним кодексом України (стаття 192), Законом "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні"  та декретом Кабміну № 15-93 "Про систему валютного регулювання і валютного контролю" гривня як грошова одиниця України є єдиним законним платіжним засобом в Україні, приймається усіма фізичними і юридичними особами без будь-яких обмежень на всій території України для проведення переказів та розрахунків.

Однією з функцій Нацбанку є монопольне здійснення емісії нацвалюти України та організація готівкового грошового обігу (стаття 7 Закону "Про Нацбанк України").

Реклама:

Випуск та обіг на території України інших грошових одиниць і використання грошових сурогатів як засобу платежу забороняються (частина друга статті 32 Закону "Про Нацбанк України").

"Ураховуючи зазначене вище Нацбанк розглядає "віртуальну валюту/криптовалюту" Bitcoin як грошовий сурогат, який не має забезпечення реальною вартістю і не може використовуватися фізичними та юридичними особами на території України як засіб платежу, оскільки це суперечить нормам українського законодавства", - йдеться у повідомленні.

Крім того, під час використання "віртуальної валюти/криптовалюти"Bitcoin є фактор підвищеного ризику, пов’язаного із цією послугою, операцією або каналом постачання, зокрема анонімність операції (які можуть включати готівку), децентралізованість операції.

Водночас міжнародне поширення таких платежів робить цю категорію послуг привабливою для протиправних дій, у тому числі відмивання коштів, отриманих злочинним шляхом, або фінансування тероризму.

Наголошуємо, що всі ризики за використання в розрахунках "віртуальної валюти/криптовалюти" Bitсoin несе учасник розрахунків за ними. Національний банк як регулятор не відповідає за можливі ризики і втрати, пов’язані з використанням "віртуальної валюти/криптовалюти" Bitсoin.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!