Прибутковість облігацій енергетичних компаній Ахметова зросла на 50%

Субота, 1 листопада 2014, 15:04

Прибутковість паперів ДТЕК з погашенням в 2015 році зросла на 47% - до 63%, а по єврооблігаціях "Метінвесту" - на 51% - до 65,5%, що свідчить про високу ризикованість таких паперів.
 
Про це пише "Фокус".
 
Як зазначає видання, в січні 2013 року донецький бізнесмен Ринат Ахметов займав 26 місце в рейтингу найбагатших людей світу за версією агентства Bloomberg. Тоді аналітики компанії оцінили його статки в 22,2 млрд доларів.
 
Восени 2014-го багатющого українця виключили з "золотої сотні". Станом на 16 жовтня в рейтингу мільярдерів Bloomberg Ахметов зайняв 109 місце, а ціна його капіталу зменшилася до 10,4 млрд доларів.
 
"Виходячи з масштабів бізнесу активи Ахметова коштують у кілька разів більше 10 мільярдів доларів. Але з урахуванням окупації частини Донбасу, де сконцентровані активи бізнесмена, і пошкодження інфраструктури регіону оцінка агентства Bloomberg виглядає адекватною", - вважає глава аналітичного департаменту інвесткомпанії Eavex Capital Дмитро Чурін.
 
Видання пише, що імперія Ахметова переживає найважчі часи з моменту свого становлення і щоб у цьому переконатися, достатньо подивитися на ставку дохідності до погашення євробондів групи компаній СКМ.
 
За останні три місяці (до 16 жовтня) дохідність паперів ДТЕК з погашенням в 2015 році зросла на 47%, до 63%, а по єврооблігаціях "Метінвесту" - на 51%, до 65,5%. Прибутковість євробондів банку ПУМБ з погашенням в кінці 2014 годв злетіла на 228%, до 261%.
 
Як пояснює трейдер по єврооблігаціях Concorde Capital Олександра Кушнір, такі ставки говорять про те, що інвестори вважають активи надзвичайно ризиковими і побоюються реструктуризації (продовження термінів погашення боргу).
  
Інвестори панікують через звістки про призупинення роботи виробничих потужностей компаній Ахметова, які знаходяться на території, підконтрольній проросійським бойовикам, відзначає видання.
 
В СКМ пояснюють вимушений простій високим ризиком для життя співробітників.

Натисніть для збільшення 

"У містах, в яких ведуться бойові дії, підприємства тимчасово припиняють роботу, а керуючі компанії наших бізнесів переводять офіси в інші населені пункти", - уточнюють у прес-службі СКМ.
 
Зокрема, в СКМ розповідають про продовження артобстрілів одного з найбільших в Україні вугледобувних підприємств "Комсомолець Донбасу", яке було зупинено ще 27 липня.
 
Незважаючи на півтора місяця інтенсивних відновлювальних робіт, через дії бойовиків видобуток вугілля на підприємстві відновити так і не вдалося. У той же час підприємство виробляє специфічне "худе" вугілля (марки Т), під яке спроектовані українські ТЕС, пише "Фокус".
 
СКМ також зіткнулася з перебоями поставок сировини на працюючі підприємства і затримкою свого транспорту з продукцією на блокпостах. Через це обриваються промислові зв'язки між підприємствами.
 
Ще один удар, на думку Чуріна, групі СКМ завдає переоцінка валютних боргів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!